Nedjelja, 05.05.2024.

Otac Dankinog ubice grcao u suzama: “Ako je MOJ SIN to uradio neka ISTRUNE U ZATVORU!”

Četvrtak, 25.04.2024. | Najnovije | Region | Vijesti

“Ako je to uradio neka istrune u zatvoru, ali ja mislim da je istina drugačija. Daj Bože da djevojčicu nađu živu, i treba imati nade. Znam da treba biti strpljiv jer će izaći stvari na vidjelo šta se i kako desilo. Samo da se to desi za mog života, jer se neka istina dugo dugo čeka”, rekao je Dušan Janković neposredno po povratku u svoje selo Luku iz Zaječara sa saslušanja u Višem javnom tužilaštvu.

Pred ekipom Republike, nesretni čovjek je grcao u suzama jer ne može da prihvati da je njegov sin Srđan Janković, jedini kojeg ima, osumnjičen za monstruozni zločin, ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić. Ističe da je osramoćen za čitav vijek. Mještani kažu da od hapšenja sina, Dušan ne ulazi u kuću i da se odao alkoholu, odnosno da ništa ne jede, nego samo pije pivo sa komšijama ispred prodavnice na petnaestak koraka od svoje kuće.

– Zaposlio sam ga u vodovodu gdje sam stekao penziju i svi ga znaju kao vrijednog radnika i poštenog čovjeka. Bio je i u Nemačkoj da zaradi više para, ostao je tamo neko vrijeme, ali nije mogao u tuđini daleko od svog zavičaja i vratio se. Vidite li ovu veliku kuću? On je sagradio od svog rada. Ja živim u Boru u stanu, a on ovdje. Mučenik, žena ga je ostavila, ali se bori. I sad ovo…Ne vjerujem da je on mogao da povredi dijete, osim toga da je možda bio nesretni slučaj – priča Dušan, a komšije tvrde za njega da je iskren i ispravan čovjek.Otac Srđana koji je osumnjičen za ubistvo djeteta u Banjskom polju 26. marta, iako on nije priznao zločin za razliku od kolege Dejana Dragijevića koji je ispričao detaljno kako su djevojčicu udarili kolima pa pobjegli sa njom sa lica mjesta i udavili je, u stalnom je kontaktu sa unukom, Srđanovim sinom. Unuk mu živi u Nemačkoj i finansira odbranu oca, plaća advokata.

– Unuk me zove i kaže mi : “Deda ne vjeruj novinama i pričama, tati plaćam advokata i dokazat ćemo da nije kriv”. Svi znamo koliko je Srđan privržen svom unuku, a mom praunuku. Dvije hiljade eura… – rekao je Dušan i zaridao. Sa obje ruke briše suze koje samo naviru od nemoći i sramote. Nastavlja kad se malo smirio:

– Za namještaj za bebeću sobu unuka je dao 2.000 eura. Radio je i sve čuvao za to. Gajio je svinje, ima ih tri i sada ih ja hranim, ali morat ću da ih prodam jer nemam strpljenja ni za to.

Tijelo Danke Ilić se i dalje traži, a pronalazak bi umirio i Dušana Jankovića, kako on tvrdi.

– Bitno je da se nađe to dijete. Daj bože živo, ali ako nije…onda makar tijelo. Tada bi lakše bilo pronaći odgovore i rasvijetliti slučaj- zaključio je Dušan.

Otac ubice odbio da svjedoči, a zašto?

Boli ga kada mu za sina govore da je ubica, ali Dušan ipak nije želio da svjedoči, ne da ne bi otkrio istinu, nego da ne zapetljava situaciju još više jer kaže da ne može da kaže gdje je njegov sin u vrijeme zločina, pošto to ne zna.

– Ponudili su mi, odnosno tužilac mi je rekla da mogu da ne svjedočim i ja sam pristao i potpisao. Inače, ne bih ništa imao da kažem i da pomognem dolasku do istine iako to jeste moj cilj. Otkud ja znam gdje je Srđan bio u određenom trenutku, nije on dijete pa ga pratim gdje ide i šta radi – rekao je Dušan za Republiku poslije saslušanja.