Subota, 04.05.2024.

“Možda je prodato više od 20.000 djece” Slovenačka opozicija traži detaljnu istragu o slučajevima KRAĐE BEBA

Četvrtak, 25.04.2024. | Najnovije | Region | Vijesti

Opozicione stranke u Sloveniji podnijele su zahtjev za parlamentarnu istragu o potencijalnom učešću i odgovornosti javnih zvaničnika oko krađa beba u toj zemlji između 1965. i 1991. godine.

Utakozvanoj trgovini bebama, koja se događala uglavnom 1970-ih i 1980-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, više od 20.000 je možda prodato rekla je danas poslanica Slovenačke demokratske stranke (SDS) Alenka Jeraj.

Ona je dodala da se sarađuje sa srpskim udruženjem na ovim slučajevima, govoreći o inicijativi njene SDS i stranke Nova Slovenija, prenosi STA.

Slovenačko udruženje roditelja ukradene djece predstavilo je prošle godine ovaj problem parlamentarnoj Komisiji za peticije, ljudska prava i jednake prilike uz prateću dokumentaciju, a ministarka unutrašnjih poslova Tatjana Bobnar je tada obećala da će nadležne službe učiniti sve u njihovoj moći.

Jerajova je izjavila da nadležni nisu ništa uradili, navodeći da medicinsko osoblje koje se nalazi u više slučajeva krađe beba policijska istraga uopšte ne obuhvata, kao i da policija nije preuzela dokumentaciju od udruženja roditelja.

Slovenački premijer Robert Golob je ranije ove nedjelje istakao da je 45 od 59 slučajeva u kojima se sumnja na krađu beba već zatvoreno.