Ponedjeljak, 29.04.2024.

“Trgovine moraju da sprovedu u djelo”: Crna Gora OGRANIČILA marže na više od 500 artikala

Ponedjeljak, 25.03.2024. | Najnovije | Region | Vijesti

Crnogorska Vlada donijela je odluku o ograničavanju marži na više od 500 artikala, a u Srpskoj je na takvom spisku oko 20 proizvoda.

Skroman obuhvat artikala u Srpskoj, kojim je cijena ili marža regulisana, proširen je nedavno tek još jednom stavkom: hljeb od 600 grama, napravljen od brašna tip 500, u maloprodaji ne smije biti skuplji od 1,90 KM, što znači da svim drugim pekarskim proizvodima cijene mogu ići u nebo.

Ranije su, podsjetimo, ograničene marže na neke artikle, ali kada se sve stavi na papir i podvuče crta, ima ih oko 20, tako da je borba s inflacijom, najblaže rečeno, skromna.

Na spisku su, kao što je poznato, gorivo, a tu su još i kuhinjska so (od jedan kg), svinjska i biljna mast, suncokretovo ulje od litar i pet, šećer od kg i pet, margarin (od 250 i 500 g), pšenično brašno, lijekovi, te hrana za dojenčad i zamjena za majčino mlijeko.

Tu još spadaju i pasterizovano i sterilizovano mlijeko od jednog litra (ali samo od 2,8 odsto mliječne masti), te mlijeko u plastičnoj foliji, kao i jogurt (2,8 odsto mliječne masti i u pakovanju od litra, te u plastičnoj foliji), te hljeb od brašna tip-850.

Najavljeno je, istina, da će ovaj spisak u Srpskoj biti proširen, ali se to još nije dogodilo, dok Crnogorci ne gube vrijeme, pa je njihova vlada u četvrtak donijela odluku o ograničavanju cijena više od 500 artikala.

– To znači ne samo da se zaustavlja rast cijena tih proizvoda, nego se smanjuju cijene određenih proizvoda. Do danas smo govorili da ćemo zaustaviti rast cijena, a sad govorimo o smanjenju cijena. Pozdravljam i privredu koja je prihvatila ovakvu mjeru – rekao je predsjednik crnogorske Vlade Milojko Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Nik Đeljošaj pojasnio je da će trgovci biti u obavezi da obilježe proizvode čija cijena je ograničena.

Snežana Šešlija, izvršna direktorica Udruženja građana “ToPeeR” Doboj, smatra da bi se i u Srpskoj trebalo raditi po crnogorskom receptu.

– To što imamo u Crnoj Gori donijeće potrebne efekte za njihove građane. Kod nas postoje pokušaji u zadnjih mjesec dana da Ministarstvo trgovine donese određene propise u vezi sa snižavanjem cijena, ali to nekako ne ide jer očigledno nemaju dobre sagovornike sa druge strane, pošto trgovci kod nas za to nisu raspoloženi – rekla je Šešlija.

U Srpskoj, prema njenim riječima, očigledno regulativa nije naklonjena potrošačima, jer su, kako ocjenjuje, trgovci ti koji diktiraju uslove.

– Ono što naša vlada treba da uradi jeste da se u Srpskoj donese slična direktiva kao u Crnoj Gori. Mi imamo određene inicijative, ali one zasad nemaju toliki odraz na stanovništvo – naglasila je Šešlija.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske tvrde da redovno prate kretanje cijena na tržištu i obavljaju analize primjene postojećih normativnih rješenja u Republici Srpskoj.