Utorak, 22.10.2024.

Povratak učenika u školske klupe nakon poplava: Jablanici potrebna podrška i razumijevanje

Ponedjeljak, 21.10.2024. | Najnovije | Vijesti

Stanovnici Jablanice i dalje strahuju za svoju sigurnost, posebno nakon nedavnih poplava koje su pogodile ovo područje. Svaka jača kiša podsjeća ih na strašne trenutke koje su preživjeli, a najmlađi su također duboko pogođeni. Ipak, povratak u školu donosi nadu za normalizaciju života.

Učenici Srednje škole Jablanica, bez uobičajenog veselja, ali s umorom na licima, vraćaju se u školske klupe. Ema Palić, učenica gimnazije, ističe da su svi srednjoškolci bili angažirani u pomoći unesrećenima, dok su istovremeno pratili online nastavu.

„Iznenađena sam koliko nas se diglo na noge. Svi su pomagali i volontirali. Profesori su svjesni našeg umora, ali znaju da ćemo uspjeti”, kazala je Ema za N1.

U srednjoj školi, koju pohađa 195 učenika, situacija se postepeno normalizira, iako fiskulturna sala još uvijek služi kao privremeni smještaj za spasioce. Neki učenici još uvijek ne mogu doći do škole zbog neprohodnih puteva, pa za njih nastava i dalje traje online.

Sabina Palić, direktorica škole, naglašava važnost pružanja psihološke podrške učenicima, posebno onima iz najugroženijih područja.

Osnovnoškolci su se također vratili u svoje klupe. Sabina Gusić, majka dvoje učenica, ističe da su njena djeca bila odsječena od svijeta 15 dana. Bez struje i interneta nisu mogla pratiti online nastavu, a povratak u školu dočekali su s dozom straha.

Edin Idrizović, direktor Osnovne škole „Suljo Čilić“, navodi da je 600 od 625 učenika prisustvovalo nastavi, dok su djeca iz odsječenih područja nastavila s online učenjem.

Iako se učenici polako vraćaju u školu, potrebno je mnogo razumijevanja i podrške kako bi se prevazišle posljedice ove prirodne katastrofe.