Nedjelja, 02.06.2024.

Muškarac koji je likvidirao muteveliju džamije dobio 12 godina robije

Utorak, 14.05.2024. | Globus | Najnovije | Vijesti

Napad šrafcigerom koštao je Sidika života – sada je ubica osuđen Sud u Odenseu u ponedjeljak poslijepodne izrekao je kaznu 71-godišnjem Husniju Tiru, koji je ranije tokom dana proglašen krivim za ubistvo prošlog ljeta u džamiji na Lisesmindeveju. Nakon odsluženja kazne mora biti trajno deportovan.

Odense: 12 godina zatvora i potom deportacija iz Danske sa trajnom zabranom ulaska.

Ovo je presuda Suda u Odenseu 71-godišnjem Husniju Tiru, koji je u ponedjeljak proglašen krivim za ubistvo 75-godišnjeg Sidika Gunića 28. juna prošle godine. Sudije i porotnici su se složili oko kazne, rekao je predsedavajući sudija i objasnio da je to težilo u otežavajućem pravcu, da je Sidik Gunić više puta izboden, da se to desilo u džamiji, da je počinitelj krvlju ispisao po zidovima. , te da je jurio za svjedokom koji je pokušao da ga zaustavi piše Bh. glas u Danskoj.

Ali to nije bilo planirano djelo, već je počinjeno u afektu, a 71-godišnjak je djelovao pod jakim emocijama. Dakle, nije bilo osnova za povećanje kazne na 13 godina zatvora, kako je tvrdio tužilac, smatra sud.

Međutim, u vezi sa deportacijom nakon izdržane kazne, sud je postupio po zahtjevu tužioca za trajnu zabranu ulaska. Husnija Tiro je u Danskoj od 1993. godine, ali je “veći dio vremena” boravio u Bosni, gdje posjeduje kuću koju je naslijedio od roditelja. U Danskoj ima ženu, djecu i unuke, ali ne govori danski i nije bio na tržištu rada u Danskoj. Husnija Tiro mora platiti i troškove postupka, a preživjeloj supruzi Sidika Gunića i dvojici sinova mora isplatiti odštetu od ukupno 892.400 DKK. 71-godišnji muškarac je prihvatio kaznu. Želi dalje, objasnio je njegov branilac.

Imao namjeru da ubije U obrazloženju osuđujuće presude, koja je izrečena u ponedjeljak ujutro, sud je odbacio obrazloženje Husnije Tira da ga je prvi napao 75-godišnji Sidik Gunić. To obrazloženje se nije slagalo sa utvrđenim povredama i sa iskazom koji je sud saslušao.

Sud je, s druge strane, utvrdio da je dokazano da je Husnija Tiro barem morao smatrati da je “pretežno vjerovatno” da će Sidik Gunić umrijeti od zadobijenih povreda. Stoga je imao namjeru da ubije. 71-godišnjak je proglašen krivim i za teško nasilje nad jednim od svjedoka koji je pokušao da pritekne u pomoć Sidiku Guniću.

Nasilno i cinično Tužilaštvo je zagovaralo kaznu od 13 godina zatvora – nakon čega slijedi trajna deportacija – na osnovu “ogromnog broja uboda i posjekotina” i da su svi ubodi bili na vitalnim mjestima na tijelu, uključujući i glavu. Liječnici su kod Sidika Gunića pronašli ukupno 50 uboda sarafcigerom i 17 posjekotina. Jedan od uboda pogodio je iznad lijevog uha i izazvao leziju u moždanom stablu, koje, između ostalog, kontrolira disanje. –

Sidik Gunić je bio u džamiji, mjestu gdje treba biti bezbjedan, naglasio je tužilac, koji smatra i da je Husnija Tiro pokazao cinizam kada je kapom koju je umočio u krv svoje žrtve pisao po zidovima. U međuvremenu, 75-godišnji muškarac ležao je umirući na podu.

Bolna zabrana pristupa Husnija Tiro se, prema vlastitom objašnjenju, pojavio u Bosanskom klubu kako bi razgovarao sa novim imamom džamije o zabrani ulaska koju je dobio 2018. godine. Zabrana ulaska u klub je zbog činjenice da je 2018. godine dobio uslovnu kaznu zatvora. kaznu za nasilje nad tadašnjim predsjednikom dzemata. Prema navodima porodice Sidika Gunića, klub je pokušao da skrene pažnju da sada osuđeni može biti opasan. No, prije napada 28. juna prošle godine između ubice i Sidika Gunića nije bilo posebnog sukoba, a u svom postupku tužilac je zaključio da se Husnija Tiro pojavio s namjerom da “nekome” plati bol za koji je vjerovao da je klubu uprava ili imam nanio na njega. Nije to nužno morao biti Sidik Gunić, to je išlo dalje od toga. Ali on je sjedio sam u prostoriji kada je Husnija Tiro ušla sa svojim šrafcigerom.

U Univerzitetskoj bolnici Odense ljekarima je trebalo sat i po da stabilizuju Sidika Gunića pre nego što su mogli da ga pregledaju zbog povreda. Nakon napada stavljen je na respirator, ali je samostalno disao četiri sata nakon što je ventilator isključen kada se njegova porodica oprostila. Sidik Gunić je prošlog ljeta sahranjen u Bosni. Iza njega su ostala supruga i dva sina.