Subota, 18.05.2024.

Može li se Izrael odbraniti? Napad balističkim projektilima završen, očekuju se dronovi i krstareće rakete

Nedjelja, 14.04.2024. | Globus | Najnovije | Vijesti

Izraelski sistem protivzračne odbrane se nikada nije suočio sa napadom ove veličine, javlja Rory Challands iz okupiranog Istočnog Jerusalema za Al Jazeeru.

– Gledali smo sa balkona ovdje Jeruzalem i vidjeli smo niz presretača protivzračne odbrane kako se uspinju sa raznih lokacija širom grada kako bi obavili zadatke na nebu. Sada se čini da policija ide ulicama govoreći ljudima da odu do najbližih skloništa od zračnih napada što je brže moguće. Vojska je govorila ljudima da su sistem protivzračne odbrane koje Izrael ima vrlo sposobni i dizajnirani da se nose sa više vrsta prijetnji.

To je slojeviti protuzračni obrambeni sistem za borbu sa raketama, balističkim i krstarećim projektilima, kao i za borbu sa dronovima. I to je ono što ćemo vjerojatno vidjeti u sljedećih nekoliko minuta i sati dok različiti valovi projektila dolaze. Naravno, veliki test za ovaj slojeviti sistem je [može li se] nositi s napadom ove veličine, jer to nije nešto s čime se Izrael ranije suočavao.

Pozivajući se na vojsku, izraelske novine Haaretz izvještavaju da je baražna paljba balističkim projektilima lansiranim iz Irana završena. Sada se, kako se navodi, očekuju dronovi i krstareće rakete.