Četvrtak, 02.05.2024.

Drugi talas dronova iz Irana ka Izraelu: Svaki nosi 20 kg eksploziva?

Subota, 13.04.2024. | Globus | Najnovije | Vijesti

Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji, prenio je Tajms of Izrael pozivajući se na iranske medije.

”Desetine bespilotnih letjelica primećene su kako lete iz Irana u pravcu Izraela iznad iračkog vazdušnog prostora“, rekli su Rojtersu dva iračka sigurnosna izvora.

Više dronova je viđeno kako lete iz pravca Irana iznad iračke provincije Sulejmanija, rekla su za Rojters tri bezbednosna izvora

Irak je ranije danas najavio zatvaranje svog vazdušnog prostora i obustavljanje vazdušnog saobraćaja, saopćilo je iračko ministarstvo saobraćaja državnoj novinskoj agenciji te zemlje.

Izraelski mediji objavili su da je Iran lansirao dronove prema Izraelu. Sve je potvrdio glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari.

U javnom obraćanju upozorio je građane da kada čuju sirene krenu prema skloništima te da tamo čekaju daljnje informacije kao i da se informiraju isključivo preko službenih kanala te da ne šire glasine. Hagari je rekao da dronovima treba neko vrijeme da stignu do Izraela i da se očekuju kroz nekoliko sati.

Penzionisani general Amos Yadlin rekao je za izraelski Channel 12 da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna odbrana spremna oboriti ih.