Subota, 27.04.2024.

Kada će radnici u BiH prestati primati platu na ruke?

Utorak, 12.03.2024. | BiH | Najnovije | Vijesti

Javna je tajna da u Bosni i Hercegovini radnici u određenim oblastima dobivaju dio plate “na ruke” ili da rade “na crno”.

Iako inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove često organizuju akcije pojačanih inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH s ciljem suzbijanja nezakonitih djelatnosti u oblasti “sive ekonomije”, pomaka u rješavanju ovog problema za sada nema.

Pojačane inspekcijske kontrole svakako mogu proizvesti pozitivne efekte koje mogu trenutno da unaprijede određene oblasti, kazali su za BHRT iz Transparency International-a u BiH.

Pojašnjavaju da postoje opasnosti koje se kriju iza ovoga, između ostalog, da se nakon isteka perioda za koji su predviđene pojačane inspekcijske kontrole, stanje vrati u uobičajeno.

Ekonomski stručnjaci ističu da se osim stalnih i čestih inspekcijskih nadzora, mora raditi i na legislativi, koju isto tako moramo neprestano usvajati.

Bosna i Hercegovina ima jako dobru urađenu regulativu i tačno definisan zakon u kojem tačno stoji šta se smije odnosno ne smije raditi, kažu naši sagovornici, ali, dodaju, problem je što se taj zakon u našoj zemlji ne primjenjuje.

Navode, kako je većina navikla da traži sivu zonu koju koriste za svoje potrebe.

Siva ekonomija je prisutna svuda i nikad je niko nije iskorijenio do kraja. Postavlja se pitanje da li je moguće smanjiti.

Službena statistika ne prikazuje pravu sliku ove problematike, a situaciju dodatno pogoršava korupcija, koja ovaj vid neformalne ekonomije hrani, što na kraju koči razvoj privrede.