Ponedjeljak, 20.05.2024.

ISPRAVKA: Lutka “palestinske bebe” djelo je aktiviste i nije u prodaji

Ponedjeljak, 08.01.2024. | Globus | Najnovije | Vijesti

Lutku “krvave palestinske bebe” koja je prikazana u brojnim medijima, ipak, nisu napravili Izraelci niti se ona prodaje. 

Lutka je djelo aktiviste i umjetnika iz Meksika, kreirana s namjerom podizanja svijesti o stradanju djece u Palestini, i ne prodaje se u trgovinama. 

Snimci i fotografije lutke objavljeni u člancima i na društvenim mrežama originalno su objavljeni na Instagram nalogu vlocke_negro (12). U opisu prve objave snimka lutke na tržnici navodi se: “Igračka koju sam našao ovog ‘Dana tri kralja’ na buvljoj pijaci Col Doctores, CDMX. Izraelski elitni vojnici. Uključuje palestinsku bebu. Proizvedeno u Izraelu ??”.

opisu ovog naloga na društvenim mrežama u vrijeme pisanja ove analize navodi se da je “palestinska beba propalestinska aktivistička umjetnička intervencija”. Na istom nalogu objavljeni su i drugi snimci i fotografije koji prikazuju istu lutku i proces njenog kreiranja (12). 

Screenshot 2024 02 09 142702

U opisu objave od 10. januara objašnjeno je da su snimci sa tržnice nastali tako što su se aktivisti obratili trgovcima/kinjama kojima su “objasnili svrhu ovog projekta” i koji su im “bez oklijevanja pozajmili svoje tezge da se snimaju i fotografišu, vodeći računa da to urade brzo kako bi izbjegli radoznale poglede prolaznika/ca”. Istaknuto je da je u pitanju projekat za medije i društvene mreže, s ciljem podizanja svijesti o situaciji u Palestini, te je navedeno izvinjenje onima koje su “povrijedili i uvrijedili”. 

Umjetnik je potvrdio za Full Fact da postoji samo jedna lutka i da se nigdje ne prodaje. Rekao je da je lutka trenutno dio galerijske izložbe njegovih radova u Oaxaci u Meksiku, a biće prikazana i na sajmu umjetnosti u Mexico Cityju.

Dakle, plastična lutka “krvave bebe” djelo je umjetnika iz Meksika, nastala s ciljem podizanja svijesti o situaciji u Palestini, i nije se zaista prodavala. Nisu je kreirali niti prodavali Izraelci. 

Druga fotografija krpenih lutki prekrivenih crvenom bojom, koja je bila dio kolaža kojim su pojedini domaći mediji opremili svoje članke, evidentirana je u članku portala Middle East Eye od 27. oktobra 2023. godine. U njemu se, kao i u pomenutim člancima, navodi da fotografija prikazuje lutke koje su Izraelci ostavili ispred škole na Zapadnoj obali. Nigdje se ne navodi da su lutke bile u prodaji.

Napomena: “Na portalu Pressmediabih je objavljen tekst pod naslovom “MORBIDNO I STRAŠNO: Izraelci pustili u prodaju “krvavu palestinsku bebu”. Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da navodi iz teksta nisu tačni. Naime, lutka je djelo aktiviste i umjetnika iz Meksika, kreirana s namjerom podizanja svijesti o stradanju djece u Palestini, i ne prodaje se u trgovinama.

Izvinjavamo se našim čitateljicama i čitateljima zbog objavljivanja pogrešne informacije.“