Subota, 26.10.2024.

Još nije sanirana šteta ni od prošle kataklizme: Meteorolozi najavljuju nove poplave, izdato upozorenje

Ponedjeljak, 07.10.2024. | Najnovije | Vijesti

Još uvijek traje raščišćavanje trenea na područjima pogođenim poplavama, posebno na području Jablanice, a izgledno je da će ih pogoditi nova vremenska nepogoda.

Federalni hidrometeorološki zavod FBiH izdao je narandžasto upozorenje zbog moguće jače kiše. Upozorenje se odnosi na područja sjeverne, istočne i zapadne Hercegovine, te jugozapadne i centralne Bosne. Prema predviđanjima meteorologa FHMZ-a, kiša bi trebala početi padati oko 13 sati i mogla bi trajati do duboko u noć. Najavljuju čak i mogućnost pojave klizišta i bujičnih potoka upravo na poplavljenim područjima.

– Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavijenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama, navodi se u upozorenju FHMZ-a, uz napomenu da je moguće očekivati 30 do 60 litara padavina po metru kvadratnom.