Utorak, 23.04.2024.

Dankin otac je pitao ubice u automobilu da li su vidjeli djevojčicu, Danka je bila u gepeku: Rekli su NE

Četvrtak, 04.04.2024. | Najnovije | Region | Vijesti

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić upravo saopštava detalje stravičnog slučaja ubistva djevojčice Danke Ilić (2) u Boru.

On je rekao kako je otac nestale Danke, prišao automobilu, poslije nestanka djevojčice, jer je vidio ljude u njemu. “Pitao je da li su vidjeli Danku, ljudi su rekli da nisu. A u automobilu su tad bile ubice, a Danka je bila u gepeku”, rekao je ministar Gašić.

Ispričao je kako je Dankina majka došla kuću u Banjskom polju sa djecom u 13.10 sati.

“Djeca su bila u dvorištu, igrala se i ona ih je u tim trenucima fotografisala”, rekao je Gašić.

Majka je poslala posljednju fotografiju djece mužu u 13.22. Potom joj je sin tražio vodu, koja je bila u vozilu par metara udaljenom.

“Dok je uzela vodu shvatila je da Danke nema. U 13.41 je pozvala muža, koji je došao u 13.55 sati. Potom u 13.45 je pozvala policiiju, koja je stigla u 13.59 i odmah krenula u potragu”, rekao je ministar Gašić.

U ovom slučaju aktiviran je sistem, sistem “Pronađi me”. “Mi smo od izlaska iz stana, pratili forenziku telefona, njeno kretanje, pritom upoređujući sva moguća lica, koja su tu prolazila”, rekao je ministar.

– Udarili su djevojčicu. Osumnjičeni je upravljao i tijelo djevojčice udario i prebacio u zadnji dio vozila. U 13.57 ih je zaustavio otac djevojčice i pitao da li su vidjeli djevojčicu, rekao je da nisu. Prilikom dolaska na deponiju, S.J. je uzeo dijete i bacio na deponiju gdje je bilo smeće. Nakon toga su se vratili u firmu. S.J. je pozivu otišao do Banskog polja da bi tražio djevojčicu, rekao je ministar.

Kako kaže, razgovarali su sa majkom, koja je došla u staroj kući.

– Početne informacije smo morali da dobijemo od majke. Urađeno je 15 poligrafskih ispitivanja, rekao je ministar.

– Radi se o 46.00 logova, telefonskih brojeva. Toliko je promjena bilo na baznim stanica, sve je trebalo uvezati, vidjeti da li je neko majku pratio, da li je ona imala neku komunikaciju, i pregledati sve kamere, GPS.-ove. To je 175.000 komunikacija, rekao je on.

– Pratili smo kretanje majke. Kada je nastala fotografija. Ko je sve bio u tom trenutku. Upoređujući sva moguća lica koja su trasu sa njom prolazili, provjeravali smo kada je nastala fotografija i tačnost trenutka koliko je dijete bilo bez majke. Na osnovu njenog telefona utvrdili smo sve kada je bio prvi poziv, kada je pozvala supruga, policiju…Ona je u jednom trenutku vidjela “pandu” ne znajući da je vozač udario – objasnio je Gašić.

Osumnjičeni se tog dana priključio potrazi bez imalo griže savjesti i proveo je neko vrijeme sa svima koji su tragali za djevojčicom. Policija je pogledala preko 200 kuća i stanova.