Srijeda, 01.05.2024.

Hamdija mora u zatvor: Maksidi sredio posao na koji nikako nije dolazila!?

Petak, 29.12.2023. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Hamdija Čabaravdić i Maksida Hadrović osuđeni su za zloupotrebu položaja i krivotvorenje dokumenata. Čabaravdiću izrečena je i mjera sigurnosti zabrane obavljanja poslova rukovođenja u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od pet godina.

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Zenici bivši direktor Medicinske škole u Zenici Hamdija Čabaravdić osuđen je na godinu i tri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Maksida Hadrović, uposlenica škole, u istom predmetu osuđena je na kazu zatvora od pet mjeseci zbog krivotvorenja isprave.

  • Hamdija Čabaravdić, profesor islamske pedagogije, nast. Islamske vjeronauke
  • Maksida Hadrović, diplomirana visoka medicinska sestra, nastavnik praktične nastave i Socijalne medicine

Hamdiji Čabaravdiću izrečena je i mjera sigurnosti zabrane obavljanja poslova rukovođenja u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od pet godina. Sud je poništio ranije donesene odluke koje se odnose na prijem u radni odnos Makside Hadrović, te naložio Federalnom zavodu za PIO/MIO Mostar, Kantonalnoj administrativnoj službi Zenica, da izvrši brisanje evidentiranog radnog staža u matičnoj evidenciji Makside Hadrović za period od 1. septembra 2016. do 30. juna 2017. godine u Medicinskoj školi u Zenici.

Solidarno se obavezuju da po osnovu štete Zeničko- dobojskom kantonu isplate iznos od oko 11 i po hiljada KM.

U 2020. Hamdija Čabaravdić, bivši direktor je pravosnažno osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu – uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe položaja. On je omogućio zaposleniku M.I. da uporedo radi na drugom radnom mjestu u Orašju, a istovremeno prima platu i druge naknade za „rad“ u Medicinskoj školi.

Na ovu prvostepenu presudu osuđeni imaju pravo žalbe.