Ponedjeljak, 20.05.2024.

Život bez struje, mobitela i televizora: jedini Amiši u Srbiji sami uzgajaju hranu i slijede stroga pravila neobične vjerske zajednice

Petak, 28.04.2023. | Najnovije | Region | Vijesti

Amiši su oduvijek privlačili pažnju zbog svog radikalnog pristupa religiji i jedinstvenog načina života. Ovaj neobičan narod živi u izoliranim zajednicama, a najveći broj ih je smješten u državama Pennsylvaniji, Ohiu i Indiani. Vjerujući da moderni način života narušava obiteljske vrijednosti i međuljudske odnose, Amiši se odriču automobila, električne energije te sami uzgajaju hranu. Iako mnogima u Europi njihov životni stil izgleda nevjerojatno i nezamislivo, u malenom selu Mali Drenovac u Srbiji jedna obitelj živi u skladu s uvjerenjima amiške zajednice. Dok su neki fascinirani njihovim načinom života, drugi ih još uvijek promatraju s predrasudama.

Kristofer i Jovana Petrović su jedini Amiši u susjednoj zemlji koji se drže tradicionalnih uvjerenja bez modernih tehnologija. Iako im preci nisu bili dio ove fascinantne zajednice, oboje su se sami odlučili za takav način života. Kristofer je godinama živio u Americi kao član amiške zajednice, te je sa svojom suprugom Jovanom odlučio živjeti miran i jednostavan život u malenom srpskom selu, piše RTS.

„Ovdje u Malom Drenovcu planiram živjeti slično kao Amiši u Americi”, objasnio je Kristofer za RTS. „Čuvam ovce – imam njih 40, i obrađujem 15 hektara zemlje. Naša vjera je kršćanstvo, a žene ne smiju šišati kosu i moraju nositi maramu. Hlače su rezervirane samo za muškarce. Nema ikona, mi samo slavimo Boga.” Kristofer je dodao da je upoznao Jovanu nakon što je došao u Srbiju, te da tada nije znala ništa o njihovom načinu života.

„Od malih nogu sam osjećala želju za životom u velikoj obitelji, na selu s vlastitim konjima”, rekla je Jovana dok je objašnjavala svoj izbor. „Vjenčali smo se prije četiri godine, ali sam pet mjeseci prije toga krenula dublje razmišljati o svemu tome. Nisam mogla živjeti dva života. Trebala sam se odlučiti za život na selu ili život u centru Vrnjačke Banje, pa sam u jednom trenutku donijela odluku.” Iako je svjesna da mnogima njihov način života izgleda čudno te da postoje osude, Jovana je naglasila da je najvažnije ostati vjeran samome sebi.

TKO SU AMIŠI I KAKO IZGLEDA ŽIVOT OVE NEOBIČNE ZAJEDNICE U AMERICI

Nakon protestantske reformacije u Europi, Amiši su se izdvojili kao poseban ogranak, postavši dijelom tzv. „slobodne crkve“. U 18. stoljeću su se doselili u Ameriku, gdje su formirali svoje zajednice, a najveće su smještene u državama Ohio, Indiana i Pennsylvania.

Amiška škola u New Wilmingtonu
Amiška škola u New Wilmington, PA.

Život Amiša temelji se na jednostavnosti, poštivanju prirode i pravilima zajednice koja utječu na svaki aspekt njihovog života, pa čak i način na koji se odnose jedni prema drugima i prema Bogu. Ovaj skup pravila, baziran na biblijskim načelima, poznat je kao „Ordnung” i predstavlja temelj života i kulture Amiša. „Ordnung” se prenosi s generacije na generaciju, čime se osigurava očuvanje tradicije i zajedništva u njihovim zajednicama.

Američki narod Amiši
Zajednica Amiša u Americi.

Amiški Ordnung određuje svaki aspekt svakodnevnog života, od veličine oboda šešira i vrste obuće do frizure. Muškarci u braku moraju nositi bradu, a žene bijelu molitvenu oblogu na glavi. Brkovi su zabranjeni jer ih asociraju na europsku vojsku iz 19. stoljeća. Amiši se upravo zbog svoje miroljubive i nenasilne prirode nikada ne pridružuju vojsci. Ovaj narod slijedi radikalan način života i uglavnom su zatvoreni prema ostatku svijeta.

Ne koriste automobile, računala, televizore niti ikakve elektronske naprave, a poljoprivredom se bave tako da sve rade ručno. Konzervativnije skupine Amiša neće odlaziti doktoru u slučaju bolesti, već će se liječiti unutar zajednice koristeći alternativnu medicinu. Oni „moderniji” ipak će prihvatiti pomoć liječnika i povremeno odlaziti u bolnicu. Premda je većini nas ovakav život danas nezamisliv, oni koji svojevoljno ostaju u zajednici žive mirnim životom u apsolutnom zajedništvu s prirodom.

putnikofer/press