Četvrtak, 16.05.2024.

Koje brašno za hljeb je najbolje

Subota, 28.01.2023. | In | Lifestyle | Najnovije | Vijesti

Kada govorimo o brašnu obično ne znamo koje brašno za hljeb je najbolje i tu podrazumijevamo sve proizvode dobivene mljevenjem žitarica. Znate li vi koje brašno za hljeb je najbolje?

Brašno se dobije od pšenice, raži, ječma, zobi, kukuruza, riže, prosa, heljde, pira i tritikale (hibrid stvoren križanjem pšenice i raži). Tako postoje i različiti tipovi brašna za različite vrste hljeba. Vi morate odlučiti koje brašno za hljeb ćete upotrijebiti za koju priliku, a zato će najbolje biti ako ih isprobate nekoliko i ispečete hljeb po vlastitom ukusu i ukusu vaših ukućana.

Image



Brašno koje najčešće upotrebljavano u domaćinstvima je pšenično brašno.

Najčešće se u pekarstvu i slastičarstvu koristi polubijelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850) koje je tipično krušno brašno i  upotrebljava se uglavnom za izradu hljeba i peciva. 

Ako ne znate koje brašno za hljeb upotrijebiti, probajte neko od tipova pšeničnog brašna, a ako imate problema s probavom ili morate paziti na prehranu koristite druga brašna kao što je to crno, heljdino, pirovo i slična brašna veće vrijednosti.

Tako crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) ima visoke nutritivne karakteristike. To je visokokvalitetno brašno zbog visokog sadržaja vitamina, minerala, a osobito dijetalnih vlakana. 

Koje brašno za hljeb se koristi u  pripremi proizvoda od dizanog tijesta? Pa gotovo uvijek se barem kao dodatak koriste tipovi pšeničnog brašna.

Bijelo pšenično brašno (tip 400 i tip 550), polubijelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850), crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) i brašno cijelog zrna pšenice. 

Koje brašno za hljeb upotrijebiti ovisi i o vašem ukusu te vrsti hljeba koju želite napraviti.

zenartlhr/press