Srijeda, 08.05.2024.

U svakom scenariju SDA ostaje bez Vlade FBiH

Ponedjeljak, 27.03.2023. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Pred predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem je teška odluka: Narediti potpredsjedniku FBiH Refiku Lendi da podrži Vladu FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem ili dati povoda OHR-u da nametne izmjene Ustava Federacije BiH.

U oba ova slučaja neminovno je da SDA neće biti dio Vlade Federacije BiH i da polako mora početi pakovati kofere i spremati se za opoziciju. Pitanje je koliko je važno Bakiru Izetbegović da još nekoliko dana zadrži Fadila Novalića na mjestu premijera.

Upravo od tog pitanja ovisi budućnost Bosne i Hercegovine. Jer ako Lendo ne da saglasnost za imenovanje Vlade FBiH koja ima podršku Parlamenta FBiH onda će Fadil Novalić još koji dan ostati premijer FBiH tj. do nametanja izmjena Ustava FBiH od strane OHR-a.

Hoće li Bakir Izetbegović staviti na kocku dugoročne interese FBiH kojoj je svakako bolje ukoliko OHR na nametne izmjene Ustava FBiH ili će se odlučiti da još koji dan održi u političkom životu Fadila Novalića, ostaje da vidimo.

Ako se odluči za drugu opciju ostat će upamćen kao čovjek koji je, kako reče Mirsad Zaimović, urušio demokratiju u BiH zarad nekoliko dana ostanka na vlasti.

(PRESS)