Četvrtak, 20.06.2024.

Agencije se čiste od sumnjivih policajaca: Šehović nije jedini, isti proces vodi se i protiv Ibre Bešlije

Četvrtak, 21.09.2023. | BiH | Najnovije | Vijesti

Iako je proces prilično trajao, čini se da je počelo čišćenje policijskih agencija od kadrova koji su ‘kontaminirani’ brojnim kontaktima sa kriminialnim miljeom.

Naime, danas je objavljena vijest da je bez pristupa tajnim podacima, doduše privremeno, ostao FUP-ovac Nermin Šehović.

Kako je rečeno Raportu, OSA trenutno vrši dodatne provjere zbog mogućih ‘sigurnosnih smetnji’, a prema našim saznanjima sporni su njegovi kontakti sa osobama iz krim-miljea.

Kako Raport saznaje, Šehović nije jedini koji je pod lupom. Ista procedura trenutno se vodi i protiv Ibre Bešlije, nekada šefa krim odjela FUP-a.

U komunikacijama preko Sky aplikacije često se spominju i neki FUP-ovci, nakon čega smo dobili poziv tadašnjeg direktora FUP-a Ensada Kormana da mu otkrijemo imena.

Zanimljivo je da je Korman imao iste podatke koje je dobio i trenutni dirketor FUP-a Vahidinu Munjić, ali nije pokretao procedure provjere.

I Bešlija i Šehović – koji su bili bliski saradnici Osmana Mehmedagića – spominju se u brojnim komunikacijama u Sky aplikaciji, a postoje dokazi da su imali i neposredne kontakte s kriminalcima o čemu nije vođena službena zabilješka. Već smo pisali o tome da postoje indicije da su se službene zabilješke naknadno pravile kako bi se pokušao opravdati kontakt s kriminalcima.

Da su imali prisne odnose sa sumnjivim tipovima pokazalo se i kroz suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca kada su svjedoci govorili da su upravo Šehović i Bešlija bili kontakt osobe koje su skupljali informacije.

No, nisu ovo prva dva slučaja da se od sigurnosnog sektora odmiču sumnjivi policajaci.

Ranije je s pozicije odstupio i Vahidin Šahinpašić, glavni inspektor SIPA-a – također blizak saradnik Osmice. I on se dovodi u vezi s kriminalnim miljeom, a njegovo ime se također spominje u Sky aplikaciji o čemu je Raport već objavljivao i dokaze.

Jedan od najbližih saradnika Osmice, Muhamed Pekić je – što smo također objavili – smijenjen sa pozicije šefa Odjela sa cyber kriminal u OSA-i.