Četvrtak, 28.03.2024.

Učenicu izbacili iz razreda jer nije htjela skinuti hidžab

Utorak, 21.03.2023. | Najnovije | Region | Vijesti

U jednoj od ljubljanskih srednjih škola (Slovenija), tokom nastave došlo je do incidenta između profesora i učenice koja je na nastavu došla s hidžabom.

Kako prenosi portal 24ur.com, učitelj joj je rekao da nošenje marame na času nije primjeren bonton i zahtijevao je da skine hidžab ili je neće podučavati. Inzistirao je na tome, čak i ako je učenica odgovorila da maramu nosi iz vjerskih razloga, te ju je na kraju i istjerao s nastave.

Ravnateljica škole i savjetnica kasnije su uvjeravali djevojčicu da nije učinila ništa loše. Obavila je i razgovor sa spomenutim učiteljem te mu objasnila da nošenje marame nije razlog za odbijanje nastave te je o incidentu obavijestila nadležno ministarstvo. Istaknuto je da su škola i njeni djelatnici dužni voditi računa o vjerskoj slobodi i nepovredivosti svakog pojedinca te spriječiti diskriminaciju pojedinaca na temelju vjere.

24ur.com javlja i kako su od jednog od roditelja dobili informaciju da ovo nije jedini incident sa spomenutim profesorem. Navodi se da je učenike svakodnevno verbalno zlostavljao, vrijeđao i ponižavao.

– Većina učenika o njemu ima negativnu ocjenu, a ravnateljica je svjesna da je ovaj profesor već godinama perući problem – dodao je roditelj.

Ravnateljica neimenovane škole kaže da se dosad u svojoj školi nisu susreli sa sličnim slučajem. Također je dodala da niko od nastavnika nije imao problema s učenicima zbog nošenja vjerskih obilježja ili vjerske pripadnosti.

Navodno je o događaju obaviještena u petak u 9 sati, kada je odmah otišla u razred provjeriti šta se događa. Ona i pomoćnica ravnatelja su zatim odmah razgovarale s profesorom, koji im je objasnio da je učenica napustila razred kada joj je rekao da nošenje marame na satu nije primjeren bonton. 

Ravnateljica jamči da će u svim kasnijim postupcima postupati u skladu sa zakonima koji obvezuju javne škole u Sloveniji. Dodala je kako incident rješavaju sukladno svojim ovlastima.

– U našoj školi svim dionicima, učenicima i učenicama te zaposlenicima jamčimo poštivanje temeljnih ljudskih prava u skladu sa zakonom – kazala je.

Iz Ministarstva obrazovanja kažu da su obaviješteni o incidentu, da su u kontaktu sa školom i pomažu u uputi.

Naglasili su da su škola i svi njezini zaposlenici dužni voditi računa o vjerskoj slobodi i nepovredivosti svakog pojedinca te spriječiti diskriminaciju pojedinca na temelju vjere, a ujedno učenicima omogućiti sigurno i poticajno okruženje za učenje.

Zbog zaštite interesa svih uključenih, a posebno studentice, ne mogu detaljnije komentirati konkretan događaj.