Subota, 27.04.2024.

Slijedi li veliki povratak Asima Sarajlića? Ima 31 kandidaturu za potpredsjednika SDA

Srijeda, 20.09.2023. | BiH | Najnovije | Vijesti

Kako se približava Kongres SDA na kojem će se birati novo rukovodstvo stranke, tako pristižu i kandidature za razne funkcije.

Tako je, prema informacijama Raporta, već stigao popis kandidata za potpredsjednika SDA iz Kantona Sarajevo.

Na spisku je, kako saznajemo, 12 osoba, a po broju kandidatura prednjače zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević te zastupnik u Predstavničkom domu FBiH Eldar Čomor.

Njih dvojica imaju po 57 kandidatura.

Odmah iza njih je Jasmina Bišćević-Tokić, koja je također zastupnica u Predstavničkom domu FBiH te predsjednica Glavnog odbora SDA. Ona ima 44 kandidatura.

Slijedi Admir Mulahasanović sa 38 kandidatura, te Haris Zahiragić sa 32.

Zanimljivo je da je 31 kandidaturu skupio i Asim Sarajlić, SDA-ovac koji se zbog niza afera i crne liste SAD povukao sa svih stranačkih funkcija.

Safet Kešo, državni zastupnik SDA skupio je 29 kandidatura, Faruk Kapidžić 23, Čedomir Lukić 16, a Kenela Zuko devet.

Nedžad Branković, koji je bio zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH, skupio je svega 4 kandidatura, dok ih Abdulah Skaka nije imao.

Prema Statutu SDA, stranka ima devet potpredsjednika koji se biraju tajnim glasanjem na Kongresu, a jedan od uvjeta je da imaju iznad 25 kandidatura.

Dakle, i Sarajlić ispunjava taj uvjet.

Kandidatsku listu sačinjava Izborna komisija SDA, i to po novim pravilima izbornog postupka, a konačnu listu kandidata za potpredsjednike SDA utvrđuje novoizabrani predsjednik SDA. Tako navodi Statut. Dakle, ukoliko Bakir Izetbegović bude izabran mogao bi Sarajlića ponovo staviti na listu i gurati njegov izbor u užu krug stranačkog rukovodstva. Izetbegović je i ranije branio Sarajlića čije afere su potresale državu, a uprkos tome što se Sarajlić bio povukao navodno je iz sjene radio uz Izetbegovića.

Zanimljivo je da je nakon što je oslobođen u procesima koji su se protiv njega vodili u Sarajevu, sam Sarajlić kazao da je moguće da će se vratiti u politički život. On je to izjavio nakon što je oslobođen u aferi ‘Snimak’ kazavši kako je on bio meta te da je zbog procesa podnio ostavku na sve stranačke funkcije.

“Da li je društvo bolje ostavkom Asima Sarajlića i završetkom ovog procesa? Da li su na političkoj sceni bolji momci? Ja vas uvjeravam da je gore. Ono što se danas radi s trgovinom mandatima, davanjem poslova, namještanjima je puno dramatičnije i nažalost stanje u društvo je puno gore”, rekao je Sarajlić.