Ponedjeljak, 28.10.2024.

Objavljene do sada neviđene fotografije nastale u toku opsade Dobrinje, poznajete li ikoga?

Utorak, 20.06.2023. | BiH | Na mreži | Najnovije | Vijesti

Objavljene su do sada neviđene fotografije koje su nastale u toku opsade Dobrinje u Sarajevu 1993. godine, a snimio ih je švajcarski fotograf Tomas Muscionico.

Više od 20 novih fotografija ustupljeno je stranici Sniper Alley Photo, čiji je cilj prikupljanje i spajanje svjedočenja preživjelih i fotoreportera koji su izvještavali iz Sarajeva.

“Ako nekoga poznajete molimo Vas da ga označite i naravno da podijelite našu objavu. Ovo je ujedno i 110. galerija u našoj bazi”, napisali su na stranici.

Inače, projkat Sniper Alley Photo nije napravljen samo kako bi dokumentovao i prikupio podatke iz perioda opsade, već i da bi odao počast svim onim koji su za takvo nešto plemenito platili svojim životima. Cilj je ispričati istinu po svaku cijenu, ali i slaviti hrabrost iznad svega.

Projekat je pokrenuo Džemil Hodžić, koji je imao devet godina kada je započela opsada Sarajeva. Pomoću stranice želio je pronaći fotografije svog starijeg brata Amela, kojeg su kao 16-godišnjaka u maju 1995. godine ubili srpski snajperisti. Prije dvije godine mu je fotograf Thomas James Hurst poslao fotografiju na kojoj je njegov preminuli brat.

klix/press