Subota, 20.04.2024.

Zatvorena birališta u Crnoj Gori

Nedjelja, 19.03.2023. | Globus | Region | Vijesti

Građani Crne Gore izašli su danas na birališta gdje su odlučivali o novom predsjedniku ove države, a nakon što su u 20 sati sva birališta zatvorena, uskoro bi trebali biti poznati i prvi rezultati.

Prema zvaničnim podacima, do 20 sati, glasalo je 63,6 posto birača. Kada su u pitanju presjeci po regijama, na sjeveru Crne Gore izlaznost je iznosila 60,8 posto, dok je na jugu izlaznost bila 52,8 posto. U centralnom dijelu Crne Gore na birališta je izašlo 65,5 posto građana.

Prvi preliminarni rezultati predsjedničkih izbora trebali bi biti poznati već večeras, a građani su kao što je ranije poznato imali priliku da biraju između sedam kandidata. Pored aktuelnog predsjednika Mile Đukanovića (DPS), građani su mogli birati između Jakova Milatovića (Pokret Evropa), Andrije Mandića (Za budućnost Crne Gore), Jovana Radulovića Jodžira (nezavisni kandidat), Alekse Bečića (Demokratska Crna Gora), lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića i Draginje Vuksanović Stanković (SDP Crne Gore).

Izlaznost na izborima u Crnoj Gori po godinama (Screenshot: CDT)

Izlaznost na izborima u Crnoj Gori po godinama (Screenshot: CDT)

Trenutni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je kako vjeruje da će osvojiti najveći broj glasova i nastaviti sa obavljanjem predsjedničke funkcije.

“Ovo je prilika da Crna Gora potvrdi svoju sposobnost da živi u uslovima političke i društvene stabilnosti, da nastavni da predano realizuje reforme, dostiže standarde i ostvaruje svoj cilj”, poručio je Đukanović.

Prema izbornim pravilima, ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova, dva kandidata sa najvećim brojem glasova ići će u drugi krug predsjedničkih izbora koji je zakazan za 2. april.

(KLIX)