Nedjelja, 19.05.2024.

U Kini ipak nije padala “kiša crva”

Nedjelja, 12.03.2023. | Globus | Najnovije | Vijesti

Građane kineskog grada Liaoninga vlasti su nedavno zamolile da nađu sklonište i nose kišobrane nakon što se činilo kako su s neba počeli padati – crvi.

Snimka ovog bizarnog događaja počela se širiti društvenim mrežama, a mnogi građani su bili zabrinuti ovom pojavom. Ipak, kako će se ispostaviti, iako se se na snimci koja je postala viralna na Twitteru činilo da je vidljiva velika količina crva kako gmižu po automobilima i prometnicama, na snimci uopšte nisu crvi, već je riječ zapravo o – cvijeću*.

U analizi koju je Reuters objavio 17. marta 2023. godine navodi se da detalji s registracijskih oznaka automobila na snimku upućuju na zaključak da je snimak nastao u provinciji Liaoning u sjevernoj Kini. Dakle, snimak, po svemu sudeći, jeste nastao u Kini. Međutim, na njemu nije “kiša crva”, piše Raskrinkavanje.

Kako su za Reuters objasnili/e eksperti/ce, snimak prikazuje cvasti kineske bijele topole, koje se kolokvijalno nazivaju i “mace”, i kojih ima u izobilju u ovom dijelu Kine. Dodatno, eksperti/ce navode kako bi ”kiša crva”, koja je rijedak, ali moguć fenomen, bila nemoguća u ovo doba godine, jer su temperature previše niske.

NAPOMENA: Ovaj tekst je izmjenjen, shodno informacijama koje su bile navedene u analizi portala Raskrinkavanje.ba, jer je ranije bilo objavljeno da je ‘pala kiša crva’, a što je bilo neistinito kako su straučnjaci u analizi kazali. PRESS izvinjava se svojim čitaocima za prenošenje netačnih informacija.