Nedjelja, 05.05.2024.

Nema više policijsku pratnju: Bakira će čuvati Osmica!?

Nedjelja, 11.06.2023. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, više neće imati policijsku pratnju koju mu je, s obzirom na to da je ranije bio član Predsjedništva BiH, a zatim delegat u Domu naroda BiH, država iz budžeta godinama plaćala.

Izetbegović, prema odluci Vijeća ministara BiH, više nema pravo na pratnju jer nije dio izvršne vlasti, ali se čekala procjena policijskih agencija.

 Tri osobe

Izetbegovića su godinama čuvali službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH. Ranije smo pisali da je to porezne obveznike mjesečno koštalo desetine hiljada maraka jer su ga čuvale najmanje tri osobe.

Međutim, ovaj penzioner s Poljina već mjesecima nije dio izvršne vlasti pa je, nakon obavljenih procjena, utvrđeno da više nema potrebe da ga čuvaju državni policajci. 

Utvrdila je to analiza sigurnosne procjene DKTP-a BiH, koji je tražio podatke od svih policijskih agencija. Saznajemo da je većina odgovorila pozitivno, tačnije da za Izetbegovića, kao predsjednika stranke, nema indicija da mu je sigurnost ugrožena. Svih 16 agencija poslalo je podatke.

 Državni resursi

To znači da će Izetbegović već od naredne sedmice privatnu pratnju morati plaćati sam, jer više neće moći koristiti državne resurse i državne policajce.

Njega će, kako stvari stoje, sada, najvjerovatnije, čuvati penzioner Osman Mehmedagić Osmica, čovjek s američke crne liste koji je prije četiri mjeseca smijenjen s pozicije direktora OSA-e. U privatnoj pratnji Izetbegovića još ranije je i Seljahudin Zukorlić zvani Seljo, koji je, kao i Osmica, bio Alijin tjelohranitelj.

Šta kaže zakon

Pravo na pratnju, rotacije i zaštitu službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i devet ministara, trojica članova Kolegija, odnosno predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjednik Suda BiH.