Nedjelja, 05.05.2024.

SDA spušta zavjese i zatvara i posljednja vrata

Ponedjeljak, 02.10.2023. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Alija Izetbegović i saradnici su prije više od trideset godina kreirali moćan politički alat i patentirali ga pod imenom, programom i logom Stranke demokratske akcije. Trebao je to biti, otvoren, narodni, široki pokret koji artikuliše strateške interese bošnjačkog naroda. Trebao je, ali evo, svjedočimo posljednjem činu koji igra ova politička organizacija.

Stranka demokratske akcije ima svoj 8., kao što je onomad Savez komunista Jugoslavije imao svoj 14. izvanredni i posljednji kongres koji je održan 1990. godine, u beogradskom “Sava” centru.

Nije rijetka pojava, da ono što naprave, kreiraju, potomci uruše, raskuće i devastiraju. Ono što su jugoslovenski komunisti s Titom stvarali kroz narodnooslobodilačku borbu, to je Milošević rasturio u “Sava” centru na 14. kongresu SKJ 1990. godine. A ono što je Alija sa saradnicima kreirao, te iste 1990. godine, to će njegov Bakir rasturiti 14. oktobra 2023.godine.

Kroz sve se prožima i neka simbolika i kombinacija godina i datuma. Kao što su onomad slovenski i hrvatski komunisti napustili 14. kongres SKJ, tako će i veliki broj delegata ostati razočaran 8. kongresom SDA.

Kao što je Milan Kučan tada predvodio Slovence, tako danas, barem u simboličkom smislu Šemsudin Mehmedović predvodi Tešnjake i druge. Kao sto je tada Slovenija bila najuspješnija republika, tako je Tešanj danas najuspješnija bošnjačka čaršija i priča.

I tako se zavjesa na SDA vladavinu polako spušta. Vrata su SDA za narod, već dugo zatvorena.

U “Zetri” 14. oktobra 2023. godine, kao u onomad u “Sava” centru 1990. godine, ostat će stari isluženi kadrovi, koji ionako više nemaju kud. Ali, bit će i oni mlađi, koji su prošli kroz “odjel” ljudskih resursa” u Bakirovoj i Sebijinoj SDA.

Oni su morali pokazati izuzetne vještine snishodljivosti, savitljivosti, šutnje, trpljenja, “gutanja pilula”. To im je bio najlakši način do stolice, odbora, političkog uticaja i novca. Šuti i zaradi, to bi mogao biti moto 8. kongresa SDA.

Zavjesa je spuštena, iza zatvorenih vrata je ostala čudna kombinacija starih i iznurenih Izetbegovića, Džaferovića Softića, te savitljivih, Ramića, Čomora, Zahiragića i ostalih. Poveli su SDA na stratište, a svih deset kantonalnih i šest regionalnih odbora šuti.

Pljesak će se prelomiti kroz SDP, NiP i Našu stranku, kojima će Bakir i njegova SDA ostati lagan politički plijen.