Četvrtak, 30.11.2023.

Zamjenik reisu-l-uleme posjetio napadnute povratnike Fadila i Ajšu Memišević u Višegradu

Subota, 02.09.2023. | BiH | Najnovije | Vijesti

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Enes-ef. Ljevaković danas je posjetio Višegrad, gdje je, između ostalog, upriličio sastanak sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad, te obišao povratnike Fadila i Ajšu Memišević.

Sastanku u prostorijama Medžlisa prisustovali su glavni imam Hasan-ef. Skorupan, članovi Izvršnog odbora MIZ Višegrad, sabornici, kao i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik-ef. Čaušević.

Ovom prilikom razgovarano je o stanju vjerskog života, projektima koji bi olakšali život povratnicima ovog kraja, ali i motivisali druge da se vrate u rodna mjesta.

– Čuli smo ohrabrujuće informacije o napretku u vjerskom životu na ovom području, kao i njihove planove. Nadamo se da će se neki od njih uskoro realizirati, gdje očekujemo i podršku viših instanci u Islamskoj zajednici. 

Povratnici koji žive na ovom području zaslužuju podršku svih nas, svih instanci u državi i u Islamskoj zajednici, i nadamo se da će se povratak ovdje omasoviti i da će sve više i više ljudi posjećivati i biti ovdje na svojim prostorima – izjavio je ovom prilikom zamjenik reisu-l-uleme Ljevaković.

Naglasio je da su iskazali podršku povratnicima i ohrabrili ih u njihovim nastojanjima.

– Čuli smo da je i napravljena jedna džamija koja ovdje nije bila prije rata. To je jedan veliki uspjeh. Znamo kroz šta su ovdje prošli naši Bošnjaci, muslimani na ovim područjima, ali, hvala Bogu, ovdje se polako život obnavlja i na nama je da damo podršku ljudima u MIZ Višegrad. Već imamo dva imama koji su stalno tu, bit će i treći honorarno, što je solidna osnova za dalji napredak i razvoj vjerskog života na ovom području – naveo je Ljevaković.

Pozvao je medije da prate aktivnosti ovih ljudi, da obilaze povratničke džemate, ističući da oni zaslužuju pažnju.

Danas je obilježena i godišnjica izgradnje spomen-obilježja u Omeragićima za 52 nevino ubijene osobe u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– To nam govori o kontinuitetu činjenja zločina nad nama, ali mi se ne trebamo i ne smijemo plašiti, ni očajavati. Bez obzira na sve te teškoće i zločine mi nećemo odustati od naše zemlje, sve je ovo naša domovina Bosna i Hercegovina i ona pripada svima koji žive u njoj. 

Posjetili smo i povratnike Fadila i Ajšu koji su tokom mjeseca ramazana fizički napadnuti, dali smo im podršku i ohrabrenje, kazali da nisu sami, da znamo za njih, izrazili smo naša suosjećanja sa njihovom borbom. Nadamo se da će ostati svoji na svome i biti čvrsti i stabilni, a mi ćemo im dati sigurno podršku u tome – poručio je u Višegradu Enes-ef. Ljevaković.

Predsjednik MIZ Višegrad Bilal Memišević podsjetio je da je danas, prema kalendaru Medžlisa, posljednji skup kada je u pitanju svjedočenje posljednjeg zločina nad Bošnjacima MIZ Višegrad.

– Svaki vikend od 3. juna do 2. septembra smo na organiziran način i na posebnim mjestima, selima, svjedočili o počinjenom zločinu nad Bošnjacima ovih prostora. Također, sinoć smo opet nakon 80-tak godina, proučili zikr – derviši iz Tarikatskog centra zajedno sa nama iz MIZ Višegrad, zikrom čistili svoje duše i svjedočili na sve zločine koje smo prošli. Ovaj zikr će biti naša tradicija – naveo je Memišević.

Govoreći o napadu koji se tokom mjeseca ramazana desio na povratnike Fadila i Ajšu Memišević, kazao je da rukovodstvo Medžlisa čini sve na rasvjetljenju onoga kroz šta je prošla ova porodica.

– Bili smo prvi na licu mjesta i slike njihovog zlostavljanja smo mi kao Zajednica poslali u svijet, i tako pokazali šta su oni preživjeli. Također, tada smo pokazali kroz šta prolaze povratnici. 

Nakon što je istraga na neki način stala, opet smo se uključili i animirali visokog predstavnika da se istraga o počinjenom zločinu nad povratnicima rasvijetli. Imamo nade da će počinitelj u što skorije vrijeme biti otkriven i priveden pred lice pravde. 

Ono što je najvažnije danas, vidjeli smo da se psihofizičko stanje Fadila i Ajše Memišević popravlja. Oni su proteklih nekoliko vikenda ovdje redovni, dolaze i obikavaju se već treći put u svom životu na ove prostore i svoj toprak – objasnio je Memišević.

Poručio je da je Islamska zajednica nositelj procesa na ovom području.