Petak, 03.05.2024.

Merhaba čaršijo na sve četiri strane!

Utorak, 02.05.2023. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji nikada ne bi dobio mandat u Predsjedništvu BiH bez podrške probosanskih političkih stranaka koje čine vlast u Federaciji BiH, sve više svoje stavove prilagođava narativu koji nameće Stranke demokratske akcije (SDA). Bećirović se, u strahu da bi mogao biti označen kao „izdajnik“ i da bi se mogao naći na udaru propagandnih sredstava SDA, doveo u situaciju da njegovu politiku u praksi diktiraju botovi SDA i natpisi medija pod kontrolom SDA, a kojim se svim silama pokušava dodvoriti.

Denis Bećirović nikada nije bio karizmatičan političar. Sve stranke okupljene oko SDP-a, prije samog kandidiranja ovog političara za člana Predsjedništva BiH, bile su svjesne činjenica da im ulazak Bećirovića u Predsjedništvo BiH neće donijeti nikakve dodatne bodove kod birača jer Bećirović je birokrata sklon bavljenju trivijalnim stvarima umjesto stvarnom politikom.

Međutim, niko nije sumnjao da će na Bećirovića nakon ulaska u Predsjedništvo BiH veći utjecaj imati narativ koji SDA kreira kroz mašineriju svojih botova i medija koji kontroliše nego i sam SDP, ali i političke stranke bez čije podrške Bećirović ne bi mogao ni sanjati da će postati član Predsjedništva BiH.   

Ovaj kratki period mandata Denisa Bećirovića može se okarakterisati kao sjedenje člana Predsjedništva BiH na dvije stolice. Tome u prilog govori činjenica da se on isprva bunio što je HDZ BiH predložio Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, ali je ipak na kraju glasao za njeno imenovanja. O tome da je riječ o birokrati možda najbolje govori činjenica da je Bećiroviću najspornije bilo što Krišto ne želi doći u Predsjedništvo BiH i njemu položiti račune o tome šta namjerava raditi u Vijeću ministara BiH. Treba li uopće isticati da Vijeće ministara BiH primarno za svoj rad odgovara Parlamentarnoj skupštini BiH i da Vijeće ministara BiH imenuje Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH?

Ovoj drugoj struji – a druga struja su SDA i DF – Denis Bećirović je pokušao opravdati svoje neslaganje s imenovanjem Borjane Krišto, ne stvarnim birokratskim razlozima, već tobože borbi protiv imenovanja funkcionerke HDZ-a BiH na poziciju predsjedavajuće Vijeća ministara BiH iako je sistemom rotacije došlo vrijeme da se na čelu Vijeća ministara BiH nalazi predstavnik iz reda hrvatskog naroda.

Na opravdano pitanje: „Pa zašto onda nisi glasao protiv njenog imenovanja?“ – Bećirović je zauzeo kukavički stav da je to stvar političkog dogovora i da je on morao glasati za imenovanje iako se s tim ne slaže. Na taj način pokušao je umišljenu odgovornost za imenovanje Krišto prebaciti na Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića i Edina Fortu. Bećirović, od silne želje da se dodvori SDA, ne shvata da bi mnogo bolji političar bio da je stao iza svoje odluke i ne pokušavao se opravdati onima koji bi sutra ponovo imenovali Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH samo ukoliko bi imali priliku biti dio vlasti na nivo državnih institucija – govorimo o SDA i DF-u.

MERHABA ČARŠIJO NA SVE ČETIRI STRANE

Bećirović je dužnost člana Predsjedništva BiH preuzeo polovinom novembra 2022. godine i do danas zaista je imao dosta vremena da se pozabavi poslovima iz svoje nadležnosti. Umjesto da se bavi vanjskom politikom i postavljenjem sposobnih kadrova na pozicije u diplomatiji, Bećirović je i u tom kontekstu odlučio da se dodvorava SDA. Tako je na pozicijama ambasadora i konzula ostavio kadrove SDA pa dužnosti ambasadora i danas obavljaju Senaid Memić i Abdulah Skaka iz SDA.

Da li ih je mogao prije vremena vratiti u Sarajevu i imenovati sposobnije kadrove? Jeste. U prošlom mandatu Milorad Dodik i Željko Komšić dužnosti članova Predsjedništva BiH preuzeli su 29. novembra 2018. godine, a već 18. decembra 2018. godine povukli su sve i jednog ambasadora kojeg su imenovali bivši članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović. Koji je interes Denisa Bećirovića da na mjestima bosanskohercegovačkih diplomata i dalje drži kadrove SDA poznato je samo njemu – odnosno rezultat je samo njegovih ličnih interesa.

I tu nije kraj, funkciju zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH i u ovom mandatu obnaša kadar SDA Dženan Selimbegović kao predstavnik bošnjačkog naroda. Dok Selimbegović u duhu bota SDA i u toku radnog vremena na društvenim mrežama, pod svojim imenom i prezimenom, niže uvrede na račun političkih stranaka koje su omogućile Bećiroviću mandat u Predsjedništvu BiH, Bećirović šuti. A itekako ima osnova da traži njegovo prijevremeno razrješenje zbog političke pristrasnosti i direktnog promicanja jedne političke opcije.

Javnost ne pamti, a i kako će pamtiti kada do toga uopšte nije došlo, da je Bećirović uputio ijednu kritiku na račun stanja koje je zatekao – a stanje nakon dva mandata Bakira Izetbegovića i jednog mandata Šefika Džaferovića daleko je od idealnog. Svoje savjetnike „nahuškao“ je da krenu u javne polemike s ministrima, ni manje, a ni više nego SDP-a. Tako je Bećirovićev savjetnik u Predsjedništvu BiH Alija Kožljak ocijenio izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza (SDP) „neozbiljnim izjavama“ optužujući ga da pravi „najveću štetu BiH“. Suludo je uopšte pomisliti da je Kožljak istupio samoinicijativno, odnosno da nije radio po nalogu Bećirovića.

Slično je bilo i kada se Bećirović pobunio što je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić imenovan za premijera Federacije BiH. Istina, nije direktno, ali poruke Denisa Bećirovića u kojim kritikuje odluku visokog predstavnika Christiana Schmdita u suštinu jesu to – negodovanje zbog izbora Nermina Nikšića na mjesto premijera FBiH i novog saziva Vlade FBiH u kojoj su ministri iz reda SDP-a. I to sve u duhu narativa SDA o tome da su tobože Bošnjaci oštećeni odlaskom Fadila Novalića s pozicije premijera FBiH, kao da je Nermin Nikšić manje Bošnjak od Fadila Novalića.

Ponašanje Denisa Bećirovića najveću štetu nanosi njemu lično, a dobrim dijelom je utemeljeno i na nadolazećim unutarstranačkim izborima u SDP-u. Ko god da savjetuje Bećirovića da ide desno te zastupa stavove bliske SDA i tako se nada kako će osigurati bolje pozicije na unutarstranačkim izborima u SDP-u, savjetuje ga loše. Multietnički SDP svjestan je šta je SDA i takvu SDA ne podržava.

Kad god Bećirović ima sumnju u to, treba se sjetiti da je upravo na krilima kritika prema SDA i doveden na poziciju člana Predsjedništva BiH, a SDA ga nije hvalila ni štedila ni za vrijeme predizborne kampanje.    

(PRESS)