Četvrtak, 21.09.2023.

Ko je uhapšena Naida Mehanović: “Ja nisam imala pojma da ta djevojka na filmu ima 16 i po godina. Ta djevojka je mene ucjenjivala da joj dam ispitna pitanja”

Četvrtak, 01.06.2023. | BiH | Najnovije | Vijesti

U okviru akcije „Tin“ koju su proveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapšena je Naida Mehanović.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, jučer  su realizovali operativnu akciju „Tin“, kojom prilikom su izvršeni pretresi stambenih i poslovnih objekata kao i pokretnih stvari, na četiri lokacije u Sarajevu i Visokom, gdje su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno krivično djelo „Trgovina ljudima“ propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

Uhapšena je i Ajša Ramić, a pripadnici SIPA-e pretresli su stambene i poslovne objekte i pokretne stvari na tri lokacije.

Naida Mehanović bivša je predsjednica Vijeća mladih Kantona Sarajevo. Na proteklim Općim izborima bila je kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo na listi koalicije “Država” koju su predvodili Mirsad Hadžikadić i Senad Šepić.

Općinski sud u Sarajevu je 2020. godine proglasio krivim Naidu Mehanović i Avdiju Hasanovića zbog “neovlaštenog optičkog snimanja” – tačnije, zbog ucjenjivanja i distribucije snimaka pornografskog sadržaja koji su uključivali maloljetnu osobu.

Snimak u trajanju od 33 minuta i 37 sekundi Hasanović je aprila 2016. godine dao na raspolaganje Ć. Dž. znajući da će ga ona rasparčavati dalje. Ć. Dž je dio sadržaja poslala viber porukom T. Ć. s kojim je žrtva bila tada u vezi, a potom je snimak ustupila i Naidi Mehanović za koju je znala da ima nesuglasice sa žrtvom. Naida Mehanović, znajući da je snimak sačinjen protiv znanja Ž. E. i u vrijeme dok je ista bila malodobna, zbog nesuglasica koje ima sa Ž. E. odranije, sa namjerom da joj nanese štetu, tako što će većem broju osoba omogućiti da se upoznaju sa sadržajem snimka, počela je da rasparčava dalje snimak Ž. E. i Hasanović Avdije – navodi se, između ostalog, u presudi Općinskog suda.

Mehanović je govorila za naš portal u nekoliko navrata.