Subota, 28.01.2023.

Krah SDA u 2022. godini: “Gube javna preduzeća, brojne funkcije, direktore, sigurnosne agencije i kliničke centre

Nedjelja, 01.01.2023. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

SDA sa vlašću u FBiH gubi i javna preduzeća, brojne funkcije i brojne pozicije: Nedostajat će novca i za kampanju

Zbog nepoznanica oko izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH teško je predvidjeti kada bi nova Vlada FBiH mogla biti imenovana. Iako je još uvijek, tehnički, moguće da i u naredne četiri godine na čelu većeg bh.entiteta ostane Fadil Novalić (SDA), zbog velike podrške visokog predstavnika, ambasada, brojnih domaćih i međunarodnih nevladinih i vladinih organizacija, izvjesnije je da će se promijeniti vlast i na entitetskom nivou, odnosno da će SDA ostati kratkih rukava piše Crna-Hronika.

Naime, SDA i DF imaju 13. zastupnika u Domu naroda Federacije BiH te mogu pokušati blokirati formiranje Vlade Federacije BiH preko izbora potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

Također, proces imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH mogao bi se odužiti ukoliko bi se od strane HDZ-a BiH i Osmorke išlo na predlaganje potpredsjednika i predsjednika FBiH u drugom krugu kada je potrebno sedam glasova iz jednog nacionalnog kluba.

Kako god, ovih dana traje borba za pozicije, ali ne samo zbog fotelja u Domu naroda, nego svega što vlast donosi.

U BiH je politika unosan biznis, većina imenuje nadzorne i upravne odbore, menadžmente u institucijama kojima je osnivač Vlada FBiH, javnim preduzećima i ustanovama što uz plaću parlamentarca koja iznosi 5.000 – 6.000 KM donosi svakoga mjeseca pozamašnu svotu novca, ali i priliku za brojne malverzacije, stranačko zapošljavanje, te brojne druge benefite koji idu uz te pozicije.

Tako da SDA sa vlašću u FBiH gubi i direktore, između ostaloga, u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, a onda redom gubi Elektroprivredu BiHBh. Telekomsigurnosne agencije, Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom, Agenciju za državnu službu FBiH, Agenciju za privatizaciju u FBiH, pa i Kliničke centre.

Dovoljno je da samo jedan izvještaj ne prihvati većina i da direktoru vidimo leđa. A to sa nestrpljenjem čeka veliki broj Bosanaca i Hercegovaca.

Građanima je dosadila priča o direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću koji još nikada nije u svoj dosje priložio relevantnu diplomu o školovanju. Ono što se zna o njemu jeste da je rat proveo rame uz rame sa predsjednikom rhm. Alijom Izetbegovićem i to je jedina referenca čovjeka koji je odgovaran za sigurnost BiH.

Ljudima je preko glave i priče o diplomi generalne direktorice KCUS-a i supruge predsjednika SDA Sebije Izetbegović. Mnogi smatraju da su upravo ove dvije ličnosti, ali i politika SDA “možemo mi sami, bez ikoga, neka ide kome se ne sviđa” doveli do kraha SDA u 2022. godini.

Teško je očekivati da SDA bude spremna i da nekome pomrsi račune i do idućeg izbornog ciklusa, jer glavni finansijeri kampanja SDA su do sada bila upravo preduzeća čiji je osnivač Vlada FBiH, a bez novca teško da se bilo šta može napraviti.

Jedino na šta u SDA mogu računati jeste (ne)rad i rezultati onih koji preuzmu većinu u FBiH, a to su, sve je izvjesnije, Osmorka (Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG) i HDZ.

Sudeći po dosadašnjim istupima u javnosti čelnika ovih stranaka, rezultatima vođenja nekoliko kantona i općina, puno bolje za narod neće biti, a čini se ni za državu.  

Tagovi: SDA