Ponedjeljak, 28.10.2024.

Ramajana u Sarajevu upoznala supruga, sada žive u Africi: “Ovdje i u marketu znaju gdje je Bosna”

Ponedjeljak, 31.10.2022. | Lifestyle | Najnovije | Vijesti

Prašume, koraljni grebeni, duge plaže, najneobičnije voće, najčudnije životinje, spektakularna prirodna čuda i veličanstveni pejzaži, sve se to može vidjeti na Instagram profilu “Bosnian girl in Africa​​​​​​​” na kojem Bosanka Ramajana Mabita otkriva čari egzotičnih afričkih zemalja Madagaskara i Zimbabvea.

Nije mogla ni sanjati da će sa suprugom, Belgijancem porijeklom iz Konga, i dvoje djece, živjeti u Africi gdje danas upoznaje tamošnju kulturu i običaje.

Ramajana (40) je rođena u Kaknju gdje je živjela do početka rata.

Kad je rat počeo imala sam deset godina i tada sam s porodicom otišla u Njemačku u izbjeglištvo. Njemačka je jako utjecala na moj lični razvoj, budući da sam tamo živjela u tinejdžerskim godinama kada se formirate kao ličnost. Poslije rata sam se vratila u Bosnu, da bih se sa 18 godina iz Kaknja preselila u Sarajevo, gdje sam otišla studirati i raditi. Najveći dio svog života u jednom komadu sam provela u Sarajevu gdje sam živjela 14 godinaMnogo godina kasnije sam napustila posao u banci, otkazala stan i s dva kofera otišla u Ameriku gdje sam planirala ostati“, ispričala je Mabita za AA.

Međutim, iz ličnih razloga se vratila u BiH gdje je opet morala početi od nule. U tom periodu je upoznala muža, koji je tada radio u Sarajevu.

Moj muž je Belgijanac, porijeklom iz Konga, s kojim imam dvoje djeceIz Sarajeva smo se odselili u Belgiju, nakon Belgije u Crnu Goru, nakon Crne Gore na Madagaskar i nakon Madagaskara u Zimbabve, gdje sada živimo. Od svih zemalja naša baza je u Belgiji, gdje odlazimo jednom godišnje, a čiji sam državljanin i ja postala u međuvremenu”, kazala je Mabita.

Na Madagaskar su došli živjeti zahvaljujući poslu njenog muža koji je diplomata, tako da je zbog prirode profesije sasvim normalno da se svakih par godina sele iz jedne u drugu zemlju

Madagaskar je bila samo jedna od zemalja koja je bila na našoj listi zemalja gdje je bila otvorena pozicija za posao mog muža. Madagaskar nam čak i nije bio prvi izbor, ali smo na kraju dobili baš njega. Tamo smo stigli 2019. i ostali smo ukupno tri godine”, istakla je Mabita.

Doživjela najbolje i najgore u životu

Kako je kazala, Madagaskar je najposebnija zemlja u kojoj je ikada bila i uvijek će imati posebno mjesto u njenom srcu.

“Teško je riječima opisati život na Madagaskaru. To je zemlja koju treba doživjeti da bi je mogli shvatiti. Madagaskar se najbolje može opisati kao zemlja velikih kontrasta. Zemlja u kojoj nema nikakve sredine. Kao što sam rekla, došli smo tu zbog posla mog muža. Kao supruga diplomate nisam imala pravo da radim na Madagaskaru. Budući da sam došla sa dvoje male djece u zemlju u kojoj sam bukvalno morala učiti kako se živi, nije mi nedostajalo zanimacije. Tri mjeseca smo ‘kampovali’ u praznoj kući dok nam kontejner sa stvarima i autom nije stigao iz Evrope. Onda smo tri mjeseca otpakivali stotine kartona i taman kad smo se smjestili i počeli živjeti, stigla nam je pandemija COVID-a. Granice su dvije godine bile zatvorene. Sretna sam što smo pandemiju proveli na Madagaskaru, jer je nismo ni osjetili. Bili smo te dvije godine zarobljeni, ali ja kažem, zarobljeni u raju. To nam je stvorilo priliku da putujemo po Madagaskaru puno više nego što bismo to uradili da su granice bile otvorene”, ispričala je Mabita.

RADIOSARAJEVO/PRESS