Četvrtak, 25.04.2024.

ANALIZA: Izetbegović je opterećen opozicijom ujedinjenom oko Bećirovića, spominje je najmanje dva puta sedmično!

Srijeda, 31.08.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Samo tokom avgusta predsjednik SDA i kandidat te stranke za Predsjedništvo BiH Bakir Izetbegović na tribinama diljem BiH spomenuo je opoziciju ujedinjenu oko Denisa Bećirovića, zajedničkog kandidata za člana Predsjedništvo BiH čak 10 puta! 

Tako je Izetbegović ujedinjenu opoziciju tokom svojih nastupa spominjao najmanje dva puta sedmično, što dovoljno govori da mu, u najmanju ruku, nije svejedno što su dominantniji u odnosu na njega, dok dijelom njegovo spominjanje suparničkog političkog bloka govori i o panici zbog najvjerovatnijeg gubitka izbora.

Tokom govora 29. avgusta pred članovima Općinske organizacije Centar u Sarajevu, paničn je ukazao na to da je potrebna “sloga patriotskih snaga, a ne ovo rivalstvo, udruživanje više njih protiv jednog”.

U Mostaru, dan ranije tvrdio je da tobože bošnjački narod ne voli “kada se 11 njih udruže, pa napadnu jednog”. Nije potrebno biti psiholog kako bi se ovdje zaključilo šta je Izetbegovića potaknulo da ovo kaže.

U Konjicu, 21. avgusta, pomalo sa žalom je izjavio da je „ljevičarima uvijek bila pružena ruka, ali se oni izmiču”, a dva dana ranije u Tešnju je rekao “sada se ujedinjuju protiv nas, uprkos našim pozivima na zajedničku borbu za državu”.

Inače, Izetbegovićevi govori gotovo da liče “kao jaje jajetu” budući da papagajski ponavlja svoj “doprinos” pregovorima u Neumu oko Izbornog zakona (valjda ga samo on vidi), uspjehe Vlade FBiH, te to što je SDA završila sve ijednu krizu od rata pa naovamo?!

U takvim govorima, naravno, Izetbegović je često kontradiktoran, pa tako u jednom kada poziva opoziciju na slogu sa SDA, dok već u u drugom naziva derivatima SDA i spočitava im, papagajski ponavljajući, “nikakav prodor u sredinama u kojima dominantno žive Srbi i Hrvati”.

To je primjerice, nastavljajući biti opterećen suparničkim političkim blokom, učinio i 17. avgusta, na tribini u Novom Gradu, Sarajevo, pri čemu je iznio i lažnu tezu da ujedinjena opozicija isključivo napada SDA.

Pet dana ranije, 12. avgusta u Zenici, opet traži jedinstvo bloka, zajedno sa SDA, dok  je 10. avgusta u Kaknju “bacao drvlje i kamenje” na ujedinjenu opoziciju poručivši joj da se “ujedinila protiv SDA u borbi za vlast, umjesto da se ujedini u borbi za narod i državu”.

U Goraždu je 9. avgusta ponavljao isto što je rekao i u Kaknju, dok je četiri dana ranije u Livnu, gotovo uzdahnuo kazavši „da je sreće, svi bi zajedno napravili jedan probosanski front koji bi imao 60 posto ruku i sa kojim bi zaustavili ovo što nam rade“

U Jablanici je 3. avgusta izjavio da “ljevičarske stranke uporno pretvaraju rivalstvo sa SDA u neprijateljstvo”, dok je u Brezi, dva dana ranije, opet spominjao pružanje ruke uz poruku da SDA nikada nije pravila problem.

Inače, istaknimo i to da Izetbegović voli u izjavama kazati da se ne bavi opozicijom i onim što njegov protukandidat Bećirović izjavljuje.

(PRESS)