Četvrtak, 25.04.2024.

Zastupnik Bundestaga: Takozvano ‘legitimno’ predstavljanje samo bi produbilo podjele

Nedjelja, 30.01.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom parlamentu – Bundestagu, poručio je da provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava mora biti u fokusu pregovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH, dok bi takozvano “legitimno predstavljanje” samo produbilo podjele.

Ahmetović se oglasio saopćenjem u kojem navodi da su pregovori o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini “postavljanje temelja za prevladavanje etničkih podjela”.
“Sveobuhvatna reforma Izbornog zakona korak je prema političkoj stabilizaciji i jačanju pluralističkog demokratskog civilnog društva u Bosni i Hercegovini”, ističe mladi političar.

Pregovori o reformi izbornog zakona stoga, prema njegovim riječima, moraju uključiti potrebne reformske procese za jačanje izbornog procesa i eliminirati postojeću diskriminaciju.

“Suštinska provedba odluka Evropskog suda od ljudska prava, kao što je presuda Sejdić-Finci iz 2009. godine, apsolutno je ključna u reformi izbornog zakona. Najvažniji politički cilj mora biti prevladavanje etničkih podjela u zemlji. Raspravljano načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’, s druge strane, doprinijelo bi produbljivanju podjela i otežalo bi provedbu odluka”, naglašava Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu.

Pritom, međutim, trenutni pregovori o sveobuhvatnoj izbornoj reformi ne smiju dovesti do odgode oktobarskih izbora 2022.

“Održavanje izbora u oktobru trebalo bi biti prioritet. Oni moraju biti pošteni, transparentni i bez manipulacija. Ako pregovori o reformi izbornog zakona ne daju rezultat prije izbora u skladu s presudama Evropskog suda u ljudska prava, među ostalima, novi pokušaj sveobuhvatne reforme Izbornog zakona treba napraviti ubrzo nakon izbora”, rekao je rekao je zastupnik u Bundestagu.

(NAP/PRESS)