Petak, 29.03.2024.

EKSPRESNA REAKCIJA IZ NJEMAČKE: “Dobro je da su pregovori propali!”

Nedjelja, 30.01.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

“Dobra je vijest da su pregovori u Neumu propali. Način na koji su vođeni bio je pogrešan. Evropska unija i Evropska komisija pogriješili su ovim pristupom, zatvaranjem između četiri zida, bez civilnog društva… Da je dogovor postignut, bio bi štetan po Bosnu i Hercegovinu”, kaže u izjavi za sarajevski portal “Politički” Adis Ahmetović, poslanik Socijaldemokratske partije Njemačke u Bundestagu i izvjestilac ove institucije za zapadni Balkan. 

“Najbolja vijest danas bila bi da je nađen neki rezultat, neko rješenje. Ali, ne može Izborni zakon Bosne i Hercegovine biti onakav kako to žele nacionalističke snage, već multietnički i u skladu s evropskim standardima. Zbog toga je dobro da su danas pregovori završili bez rezultata. Jer, u ovakvom sastavu pregovarača, svaki rezultat do kojeg bi se došlo ne bi bio dobar za budućnost Bosne i Hercegovine”, kaže Ahmetović za portal “Politički”. 

On poziva “demokratske i liberalne snage u BiH da se zajedno bore i rade za zakon koji je multietnički i u skladu s evropskim stadardima”.

“Mi iz Njemačke podržavamo takvu ideju. Planiram između 4. i 6. februara biti u Sarajevu i razgovarati o ovim pitanjima. Mi ćemo rado pomoći da se dođe do evropskog izbornog sistema u BiH”, ističe Ahmetović.

On naglašava i stav najjače parlamentarne grupacije u Budnestagu – SPD-a – da se izbori u oktobru moraju održati sa ili bez novog izbornog zakona. 

“Oni moraju biti transparentni i pošteni. Moraju se anulirati manipulacije glasačkim procesom. Nakon izbora treba se vratiti promjenama Izbornog zakona, u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”, poručuje Ahmetović.