Srijeda, 23.10.2024.

AliBakir i 40 botova

Ponedjeljak, 29.08.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Ili SAD ili SDA, napisao je neimenovani portparol – bot Bakira Izetbegovića, kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Sudeći po ovoj konstrukciji, Bakir Izetbegović se polako distancira od glavnih saveznika Bosne i Hercegovine, pod čijom je supervizijom ova zemlja ostala na kakvom-takvom okupu. Ali hajde što se Bakir I. preko botova distancira od saveznika, SDA i njeni funkcioneri se distanciraju i od cjelovite Bosne i Hercegovine.

Čudnu logiku ponudio je njegov personalni premijer Fadil Novalić kojeg su uvrijedile statistike o prosječnoj plati i drugim ekonomskim parametrima i komparacijama koju je pravio Aleksandar Vučić između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Naime, Fadil uporno Federaciju Bosne i Hercegovine promeće kao međunarodnu kategoriju iako je ona samo jedan od entiteta u našoj domovini. Nismo sigurni je li Fadil u neznanju ili namjerno poredio ekonomske parametre između Federacije i Srbije, jednog entiteta i jedne države, što su u Srbiji i Republici Srpksoj jedva dočekali.

Je li sve samo stvar Bakirovog političkog dilentatizma ili je sve dublji plan koji pravi SDA sa svojim koalicionim partnerima sa kojim su uvakat birali delegate u dom naroda, a ovih dana štimaju biračke odbore širom Bosne u Hercegovine, ostaje da se vidi? 
Fadilova teza o Federaciji kao međunarodnoj kategoriji liči na diletantski i sarajevocentrični pogled Bakira Izetbegovića, kada je odvagao općinu Centar važnijom od deset drugih. 

Obilježio je vrh HDZ-a godišnjicu osnivanja paradržavne tvorevine Herceg-Bosne, ali nije se primjetilo da je na to odreagovao, iskazao svoj protest i gnušanje, lažni zaštitnik interesa Bošnjaka Bakir Izetbegović.  Znači li to da mu godi što njegovi koalicioni partneri prate Izetbegovića u podizanju tenzija? Nije se oglasila, a inače je svakom loncu poklopac i miljenica njegove supruge, u slobodno vrijeme potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Melika Mahmutbegović.

Ali, zato Bakir I. i njegovih četrdeset botova, rade sve da obezvrijede protukandidate upravo na patriotskoj ravni. Cijelu kampanju SDA je koncipirala na dizanje uzbune o sigurnosnim prijetnjama i napadu na Denisa Bećirovića, Dinu Konakovića, Nermina Nikšića, NES, Fuada Kasumovića, Fahrudina Radončića i druge opozicone lidere.

Jedni su kao komunisti, drugi su derivati, treći nevjernici. O Hereg-Bosni, ni riječi. O Dodiku, šutnja.

A možda se glavni igkrokaz ove tri stranke pravi za vrhunac kampanje, tamo negdje, za late-septembar.  Da je neko od lidera opozicije lagao o reviziji presude, da je u Mostaru potpisao legitimno predstavljanje,  da je neko platio i bacio respiratora za deset miliona, Facebook bi gorio dan-noć. 

Ovako, Bakir Izetbegović misli da niko ne kuži njegove perfidne igre. AliBakir i 40 botova.

(PRESS)