Petak, 19.04.2024.

Čaša mlijeka dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Ponedjeljak, 28.11.2022. | In | Najnovije | Vijesti

Novo istraživanje otkrilo da konzumiranje čaše mlijeka svaki dan može smanjit rizik od srčanih bolesti.

Prema posljednjim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u SAD-u, a najveći je problem činjenica da nije uvijek jednostavno otkriti je li vaše srce u opasnosti.

Zato je potrebno učiniti sve što možete kako biste spriječili razvoj srčanih bolesti, a to ćete najlakše postići ako promijenite određene životne navike koje mogu dovesti zdravlje vašeg srca u opasnost, prenosi Best Life.

Novo istraživanje na ovu temu otkrilo je da svakodnevno ispijanje čaše mlijeka može znatno smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity pokazala je da konzumacija mlijeka na dnevnoj bazi može biti vrlo dobra za zdravlje srca.

U istraživanju je sudjelovalo preko dva miliona ispitanika iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, a istraživači su otkrili da su oni koji su pili barem jednu čašu mlijeka dnevno imali 14 posto niži rizik od razvoja koronarnih srčanih bolesti od onih koji nisu pili mlijeko.

Redovno konzumiranje barem jedne čaše mlijeka dnevno neće povećati vaš kolesterol, a prema zaključku Klinike Mayo, visoki kolesterol može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. Iako se ranije smatralo da mlijeko ima značajnu razinu mliječnog kolesterola pa ga ne bismo smjeli prečesto piti, novo istraživanje pokazalo je da osobe koje redovito piju mlijeko imaju nizak dobar, ali i loš kolesterol.

klix/press