Srijeda, 23.10.2024.

Šta je i čija je danas SDA?

Subota, 27.08.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Muslimanski kulturno-povijesni krug  su kao pokret, stranku, kao SDA, brendirali, Alija Izetbegović, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović i veliki broj drugih bošnjačkih inteletualaca. Jedan od osnivača bio je i pjevač Safet Isović, što govori o tadašnjoj širini i intelektualnoj bazi te organizacije. SDA je osnovana kao nacionalna stranka Bošnjaka. Masovnost podrške bila je u vrijeme osnivanja spektakularna, sa skupovima, na kojima se okupljalo i do 100.000 ljudi.

Tako je bilo nekad, tako je bilo na početku.

Šta je i čija je danas SDA?

SDA je danas, uzurpirana od jednog broja ljudi, koji se koriste istim imenom, logom, zastavom i brendom, manipulišu emocijom naroda i pokušavaju se nametnuti kao nacionalni lideri i nacionalna stranka.
Ništa, u intelektualnom i moralnom smislu današnja SDA nema sa onom koju je nekada osnovao i vodio Alija Izetbegović. Čak ne postoji sličnost niti sa organizacijom i sistemom upravljanja koji je gradio Sulejman Tihić. Ništa u sadašnjoj SDA nema nacionalno i opće. Ima samo vlastito i partikularno. Ima Interes skupina i pojedinaca koji su se uvezali i prometnuli u neku vrstu društvene kvazielite.

Ostalo je samo ime, kao ljuštura, koje se koristi, ako, i kad zatreba.
Masovni odlasci, pa i onih najvjernijih članova, pa, ako hoćete i pravih patriota, nastoje se predstaviti kao nacionalna izdaja. Patriota danas, ako se ogradi od loših praksi SDA, postaje izdajnikom sutra. Tada dobiješ pogrdni nadimak, karikaturu, a, ako si veća opasnost, onda te sljeduje i neki montirani uradak.

Od nacionalnog pokreta, ostalo je samo ime. Tri slova u logu. Pojedince u toj organizaciji, drži samo i isključivo poriv za funkcijom, koja u njihovoj percepciji donosi novac. Veliki i lagan novac. Funkcija ne simboliše borbu za državu i život od državne plate, nego kombinacije, poslovne šeme i tendere. Ideja i emocije su davno iščezle.

Sve one koji se drznu, smognu snagu, da napuste takvu organizaciju,  aktuelni predsjednik SDA naziva “derivatima”, želeći da to zvuči ponižavajuće i uvredljivo. Desetine, stotine kadrova je napustilo SDA, samo od prethodnih izbora.
Aktuelno rukovodstvo bi to najradije nazvalo čišćenjem. Međutim, ljudi uglavnom napuštaju takvu organizaciju zbog netolerancije prema negativnim društvenim pojavama koje ovakva SDA i njeno rukovodstvo toleriše. Zapošljavanje po podobnosti. Kupovina diploma. Namještanje tendera. Korupcionaške afere. Uništavanje prirodnih resursa. Korumpiranje zdravstvenog sistema. Manipulacija odbrambenim ratom i borcima. Izgradnja nepravednog društva i potpuno nakaradnog sistema vrijednosti.

Ukratko, to je ostalo od SDA. Samo oklop i ljuštura.
Otišli su, kako kaže Izetbegović derivati, ostao je samo surogat.

SDA – Surogat demokratska akcija

(PRESS)