Četvrtak, 28.03.2024.

OPASNE NAMJERE FADILA NOVALIĆA / Želi uništiti giganta Ginex i budućnost Goražda, ne odustaje od namjenske industrije

Srijeda, 27.04.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Poznato je da je SDA u poslijeratnom periodu sve što je bilo uspješno ii u vlasništvu države – uništila ili prepustila pojedincima koji su se na račun raznih privatizacija obogatili.

Ono što je čudno je da SDA želi i nastaviti to raditi. U sjeni raznih predizbornih obećanja i naizgled realizovanih projekata s godinama zakašnjenja, Fadil Novalić i SDA sada namjeravaju „svući u ravan“ i gigante namjenske industrije – one koje do sada nisu uspjeli uništiti.

Na meti su goraždanski Ginex i konjički Igman, a o tome su javno progovorili Kolegij rukovodilaca organizacionih jedinica i Sindikalna organizacija privrednog društva Unis Ginex d.d. Goražde u ime 706 zaposlenih radnika. U javnom reagovanju koje su uputili Parlamentu Federacije BiH, Vladi Federacije, Nadzornom odboru Ginex i medijima oni su otkrili saznanja da Novalićeva vlada koncem ove sedmice planira smjenu aktuelne direktorice Ginexa. Oni navode da je Ginex u 2021. godini zabilježio najbolje rezultate u 70 godina dugoj historiji svog poslovanja, te je trenutno jedan od najvećih proizvođača inicijalnih kapisli i ključni strateški partner zemalja svijeta, posebno iz EU i SAD. Izrazili su svoju sumnju da je povod za smjenu direktora iskorištavanje trenutne tržišne pozicije Ginex-a kako bi se prodaja trenutno najtraženijih proizvoda u svijetu – inicijalne kapisle za municiju za malo oružje preusmjerila sa dugogodišnjih kupaca na novonastale kompanije koje bi preprodajom Ginex-ovih proizvoda svu zaradu preusmjerili u privatne ruke.

Sumnjaju i u iskorištavanje akumulirane dobiti Ginex-a za finansiranje sumnjivih projekata koji nisu povezani sa djelatnostima Ginex-a, te da se namjerava upropastiti dugoročna održivost i budućnost Ginex-a potkopavanjem godina napornog rada. Navode i da se ovim nastoji zaustaviti plan Uprave Ginex-a na daljem poboljšanju uslova rada radnika jer je usljed povećanje potražnje obezbjeđena visoka profitabilnost za koju su zaslužni isključivo radnici Unis Ginex d.d. Goražde.

Uzimajući u obzir da je predizborna godina, navode da je ovo prilika da se pripreme radna mjesta za politički podobne osobe koje nisu kompetentne za obavljanje radnih zadataka i da pogrešni potezi mogu dovesti do fatalnih posljedica.

Na kraju upozoravaju da kao kolektiv neće dozvoliti da političari zarad ličnih interesa urušavaju budućnost Unis Ginex d.d. Goražde, a time i direktno budućnost grada Goražde i njegovih stanovnika.

Do koje mjere će Fadil Novalić i SDA ići u u namjeri da u potpunosti isele i unište Bosansko-podrinjski kanton, ostaje da se vidi.

Ginex koji je oduvijek važio za simbol Goražda i koji je goraždanima značio spas u ratnom periodu, mogao bi postati prošlost. Za poziciju novog direktora Ginex-a začešljali su se mnogi SDA-ovi poslušni kadrovi u Goraždu, ugodno ugrađeni na budžetske pozicije. Kakve će posljedice ostaviti nesuvisli potezi SDA i Fadila Novalića, ostaje da se vidi krajem sedmice.

(PRESS)