Četvrtak, 28.03.2024.

HZD i SDA – dvoglavi zmaj / Svađaju se oko izbornog zakona, oko para mire! Kao kuće su postojani, ona na Radobolji il’ ona na Poljinama!

Nedjelja, 27.03.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Jeste li ikad imali “onaj osjećaj kada te SDA tereti” za kolaboraciju sa “mrskim” HDZ-om i Čovićem?
Ako, niste, može vam se možda taj osjećaj približiti.

To vam je, recimo, kao kad se Fadilu i Fahri naloži da naruče respiratore, a Jelka ih plati.

To ti je kao kad ti meni daš sigurnost, a ja tebi finansije i pravdu. Onda ja tebi dam zdravstvo, a ti meni povratak i izbjeglice.

Znaš li ti brate sistem u kojem sam ja predsedavajući, a ti meni zamjenik, pa se onda rotiramo?

Nikad vi niste uživali u otpremninama koje smo zajedničkim rukama uzidali u sistem.

Osjetiš li slogu u Mostaru; pa pola meni, pola tebi, gradonačelnik tebi, predsedavajući meni, komunalno tebi, komunalno meni, vatrogasno tebi, vatrogasno meni, Zrinjski tebi, Velež meni?

Najčvršća vlada, ikad, je u SBK i u Travniku. Čvrsto od 1996. godine do danas.

Premijer Vlade SBK od 1996. godine je SDA, a ministar obrazovanja je HDZ. U Travniku i u SBK uspijevaju najbolje “kruške i jabuke”. Tamo su, u Travniku diplome najbrže, najjeftinije. Kovao HDZ i SDA obrazovni čekić. Tankog silabusa, znanja i bez kolega sa studija. Dijele bolnice i pacijente. Jedna kantonalna u Travniku, druga županijska u Han Biloj.

Niko se više ne miri i ne svađa kao brat Bakir i brat Dragan. Niko nema čvršće isprepletene relacije, interese, bratske djelidbe kao njih dva nerođena brata. Dijele oni tako Vijeće ministara, sedamdeset i pet institucija na nivou države, dijele Vladu Federacije. Dijele milijardu budžeta na državnom, pet milijardi budžeta na federalnom.

Dijele javna federalna preduzeća, dijele upravne, nadzorne odbore za reviziju, dijele izbjeglice, dijele penzionere, socijalne kategorije i fondove.

Dijele naknade i apanaže.

Dijele tako trideset godina.

Dijele Travnik, Mostar, Jajce, Stolac. Dijele Federaciju, dijele državu, dijele naše živote. Svađaju se oko izbornog zakona, oko novca mire.
A onda te, odnekud, SDA optuži za saradnju sa HDZ-om i kroz tebe prođe “onaj osjećaj”.

Osjećaj kao da kradeš, uzimaš ono što nije tvoje.  Jer, HDZ je,  zna se, SDA-ov.

Potpuno, jedan kroz jedan.

A, Bakir, Draganov. 

Kao kuće su postojani, ona na Radobolji il ona na Poljinama.