Subota, 20.04.2024.

“Bošnjaci koji se drže vjere neće kititi jelku i slaviti Novu godinu. Nikad nisam čuo da Marko traži vaktiju ili dobar kurban i raspituje se kada će ramazan”

Ponedjeljak, 26.12.2022. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Fudbaler Liverpoola Mohamed Salah i ove godine je izazvao brojne reakcije porodičnom fotografijom pored jelke.

U komentarima su se javili brojni pratitelji islamske vjeroispovijesti, koji su čak uputili i uvrede egipatskoj zvijezdi jer slavi slavi kršćanski blagdan. 

Nije rijetkost a ni nikakva novost da Bošnjaci kite jelku, te ukrašavaju svoj dom uoči novogodišnjih praznika.

Profesor islamskih nauka i teolog Sanin Musa za Source.ba portal je kazao to nije u tradiciji Bošnjaka.

“Ne treba to biti naš najveći problem u osnovi, međutim, nije ni nezamariv po tradiciju i neke druge stvari jednog naroda. Ja nikada nisam čuo i baš bih se iznenadio da Ana iz Zagreba ili recimo Marko iz Beograda se raspituju kada će ramazan, traže vaktiju, te da onda gledaju gdje će nabaviti dobar kurban, kako će ispostiti koji dan ramazana itd. Mi to ne možemo zamisliti zar ne? Ali nam je sasvim prihvatljivo kada Azra, Ajša ili Mujo gledaju kako će okititi jelku, kako će dijete odvesti tzv. Djeda Mrazu odnosno Nikoli Božićnjaku, kako će proslaviti Novu godinu i sve ono što muslimanima ne pripada”, rekao je Musa.

Ističe da to nije naša tradicija, te da “nam nikada nije pripadalo”.

“Mi moramo kao narod imati svoje dostojanstvo, samopoštovanje itd, koje smo mi dobro izgubili. Kod nas se javlja Stokholmski sindrom po mnogim pitanjima i mnogim stvarima, tako da apsolutno smatram da to nije najveći problem, ali isto tako to nije naše i ne pripada nama. Moja nana i pranana i pradedo nisu nikakvu jelku kitili niti su ikakav Božić obilježavali, zatim Novu godinu, Djeda Mraza i slično. Dakle, to nije naše, to pripada kršćanima i kada bi se vratili u historiju to vodi porijeklo od protestanata odnosno čovjeka koji je osnivač hrišćanske protestantske crkve Martina Luthera koji je bio prvi koji je kitio jelku pa su to kasnije vremenom preuzeli kršćani katolici i pravoslavni, a evo sada i muslimani i ostali”, govori naš sagovornik.

Dalje navodi da Bošnjaci koji se drže vjere, neće kititi jelku. 

“Dakle, Bošnjaci koji su razumjeli i spoznali Gospodara neće kititi jelku. Iluzorno je da o takvim stvarima govorimo ali one su sastavni dio naše vjere, identiteta, samopoštovanja, dostojanstva, časti itd. Znači oni koji su svjesni svoga Gospodara i svoju vjeru obilježavaju, odnosno nastoje živjeti, jelku neće naravno kititi, voditi djecu Djeda Mrazu i slaviti Novu godinu, jer to nije naše i to nama ne pripada i to se kosi s nama. Mi se moramo definitivno odlučiti hoćemo li ‘ovamo’ ili ‘tamo’ i ko smo. Ako smo muslimani onda imamo svoje norme ponašanja, a ako smo samo deklarativno muslimani imenom, a takvih je nažalost mnogo, onda shodno tome moramo snositi i neke posljedice kojih izgleda mi nismo svjesni i koje nam se upravo dešavaju i kao narodu i kao državi zbog toga ponašanja i odnosa prema samima sebi, a ovo prije svega znači prema svojoj osnovnoj odrednici a to je časni islam”, zaključio je prof. Musa za Source.