Nedjelja, 19.05.2024.

Ovo je pravo stanje za izbor kluba Bošnjaka u Domu naroda PFBiH

Subota, 26.11.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

U strahu od gubitka vlasti ovih dana su, osim SDA i svi oni koji na račun SDA ugodno žive i posluju već godinama. Spinovima se služe svi zajedno. Izvori su jedni drugima. Tako se nekad kredibilni mediji informišu sa statusa radikalnih botova, botovi iz mahalsko-obavještajnih poluinformacija, rukovodstvo SDA od terenskih mešetara i tako u krug.

Najviše se spinuje oko onoga oko čega nažalost građani vrlo malo znaju – izboru delegata u Dom naroda PFBiH.

Krenimo od toga da je zapravo najavažnija činjenica ona da ‘Osmorka’ komotnu većinu ima i u Predstavničkom domu i Domu naroda Federacije BiH, bez koje je nemoguće formirati Vladu Federacije BiH i izabrati predsjednika i potpredsjednike Federacije.

Iako su sva tri kluba (i Srba i Hrvata i Bošnjaka) u ustavno-pravnom smislu potpuno izjednačeni, mi se nećemo u ovom tekstu baviti klubovima Srba i Hrvata.

Istine radi, donosimo vam preciznu analizu na ovu temu i to na primjeru Kluba Bošnjaka u Domu naroda.

UNSKO-SANSKI KANTON

U ovom kantonu biraju se tri delegata iz reda Bošnjačkog naroda. Shodno broju delegata i lista koje su već formirane i poslane u CIK, jasno je da ‘Osmorka’ ima sigurna dva delegata, dok SDA ima jednog.

TUZLANSKI KANTON

Izbori u ovom kantonu već su okončani. Izabrana su 4 delegata, dok će se peti delegat saznati nakon žrijebanja. . Stranka demokratske akcije dobila je jednog delegata, Narod i Pravda je također dobila jednog delegata, baš kao i PDA (Senad Alić Šiljo poznatiji kao “preletač” u SDA) i SDP. Peti delegat, kako je već napisano, birat će se “iz šešira” i to između SBiH i SDA.

ZENIČKO – DOBOJSKI KANTON

Iz ovog kantona biraju se četiri delegata. Potpuno je neupitno (shodno broju glasova i listama koje su već poslane) da će ‘Osmorka’ imati sigurna dva delegata, isto kao i SDA.

BOSANSKO – PODRINJSKI KANTON

Izbori su ovdje okončani. Izabran je jedan delegat i to delegat iz Naroda i Pravde.

HERCEGOVAČKO – NERETVANSKI KANTON

U HNK bira se jedan delegat i taj jedan je iz SDA.

KANTON SARAJEVO

Biraju se četiri bošnjačka delegata i potpuno je izvijesno prema konstalaciji odnosa da će tri delegata pripasti ‘Osmorci’, a jedan Stranci demokratske akcije.

KANTON 10

Bira se jedan Bošnjak i to putem žrijebanja, tj. ‘iz šešira’, jer i SDA i SDP imaju po dva bošnjačka zastupnika.

POSAVSKI KANTON

Žrijebanje će odlučiti i delegata iz ovog kantona. Bira se jedan delegat, a identičan broj zastupnika po tri, imaju SDA i ‘Osmorka’ (tačnije SDP, PDA i nezavisni).

SREDNJOBOSANSKI KANTON

Liste još uvijek nisu gotove, a biraju se dva Bošnjaka. SDA ima 11 zastupnika, DF ima jednog zastupnika, SDP i NiP zajedno imaju pet zastupnika.

SDA će sigurno imati jednog delegata sa listom od 6, a ukoliko im se pridruži i DF imat će dva delegata. Ukoliko DF ostane neutralan, drugog delegata će odrediti žrijebanje između druge liste SDA (koja će imati 5 zastupnika) i liste NiP-SDP.

Kako trenutno stvari stoje najizvjesnija je treća opcija, a to je da će SDA biti primorana da svojih 5 zastupnika sa druge liste dodijeli DF-u, tako da će jednog delegata imati i DF.

ZAPADNO – HERCEGOVAČKI KANTON

Ovaj kanton bi trebao dati jednog delegata. Obzirom da nema zastupnika Bošnjaka, shodno pravilima, ovog jednog, tj. 23-eg ukupno delegata dat će lista sa najvećim količnikom koja nije izabrana, a to je u ovom slučaju lista SDA u BPK.

REKAPITULACIJA

OSMORKA ima sigurnih do sada ukupno 10 delegata i to:

USK 2, TK 2, ZDK 2, BPK 1 i KS 3

SDA ima sigurnih do sada ukupno 8 i to:

USK 1, TK 2, ZDK 2, HNK 1, KS 1, SBK 1

  • Žrijebanje se čeka u tri kantona (POSAVSKI, TUZLANSKI I KANTON 10).
  • ZAPADNO – HERCEGOVAČKI po trenutnom stanju pripast će SDA (najveći količnik u BPK), dok u SBK još uvijek čekamo da se formiraju liste, a kako smo naveli opcije su ‘šešir’, SDA ili DF.

Na poluistine propagandnih medija, plaćenih budžetskim novcem, a koje panično šire posljednjih dana smo navikli, no začuđuje potpuna nepreciznost i proizvoljnost izvještavanja o ovako važnoj temi kredibilnog portala kao što je Klix koji potpune neistine pišu u svojim analizama čak i za kantone gdje je situacija potpuno jasna, kao što su ZDK i USK i gdje delegati pripadaju ‘Osmorci’.

Da apsurd bude još veći isti portal tendencioznim naslovima kao što je onaj da će buduću vlast odrediti ‘bitka za bošnjački klub’ u potpunosti obmanjuje javnost i krši ustavne principe većine u Predstavničkom domu i Domu naroda i svodi nas na grubi etnički princip umjesto parlamentarne demokratije u kojoj ukupna većina u PD potvrđuje Vladu.

(PRESS)