Srijeda, 23.10.2024.

SDA djeca uče engleski za studiranje na prestižnim univerzitetima, a ona druga uče njemački za potrebe tržišta i život van BiH

Nedjelja, 25.09.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Kampanja, polako ali sigurno ulazi u završnu fazu. Vrlo je zanimljivo posmatrati kako SDA pokušava birače okrenuti sa životno važnih tema i odigrati na emociju.

Skreće SDA sa životnih tema, kao i svih afera koje su pratile rad Vijeća ministara, Vlade Federacije, gdje su procese, u ime SDA vodili Fadil Novalić i Bisera Turković. Umjesto da se hitno regulišu cijene ogrijeva: peleta, drveta, uglja, lož ulja, SDA nam nudi virtuelnu stvarnost.

Bitno je za SDA da cijene peleta izdrže samo do izbora. A, onda nek divljaju koliko hoće. Ono što se biračima trenutno nudi jeste video projekcija, koju je uradio Faruk Kapidžić. Projicirao je SDA planer, da od sarajevskog aerodroma pravi jezero. Sem jezera, u prezentaciji se nalazi više sci-fi projekata, za koje nam SDA, nije rekla koliko koštaju i odakle za taj futurizam pare.

Pa SDA ne uspijeva da realizuje ni one projekte za koje ima obezbjeđen novac.  Dok  planer SDA kreira neko svoje virtuelno Sarajevo, naša djeca ginu po užasnim saobraćajnicama koje povezuju naše centre, Sarajevo i Tuzlu, Sarajevo i Bihac, Sarajevo i Mostar. Trideset godina saobraćajne agonije.  I, onda nam kažu: SIGURNO. Valjda, nakon što su nam prebrojali djecu i nakon što su ustanovili koliko lovačkih pušaka posjedujemo. Koriste se SDA marketinški stratezi, raznim trikovima.  Sa postera SDA kandidata za člana Predsjedništva,  uklonjeno je ime. Valjda biračima pravi nelagodu. Pa je uklonjen i logo SDA, vjerovatno su uvidjeli da taj katastrofalan imidž se ne može više popraviti. A, oni pažljiviji  promatrači su  primjetili,  da kandidat Izetbegović ( po njegovoj želji da mu ne pominjemo ime),  na  centralne skupove ne vodi ni suprugu, koja je do sada bila nezaobilazna scenografija u kontaktu Izetbegovića i birača.  Kandidat Izetbegović se u ovoj kampanji potpuno oslonio na rahmetli oca. Može se reći, da je ovo jedinstvena kampanja u svijetu. Sem pjesama i  scenografije kojim se evocira na ličnost Alije Izetbegovića, SDA se u kampanji oslonula i na nekoliko bivših vjerskih službenika. Ipak se ne radi o sistematskoj i institucionalnoj podršci IZ kandidatu Izetbegoviću.  Vjerovatno i zbog činjenice,  da za sve ove godine, stolovanja SDA u Vijeću ministara  Bosne i Hercegovine, država nije potpisala ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH.  Da podsjetimo, da su ugovori sa Pravoslavnom i Katoličkom crkvom već davno potpisani.  Mnogi imami, posebno oni u entitetu Republika Srpska,  kao i oni u manjim džematima, još uvijek nemaju regulisana sva prava iz zdravstvenog i penzionog osiguranja. A SDA je to u ranijim godinama, konstantno i snažno obećavala. Međutim, kod SDA važi obećanje uzaludno radovanje.

Kandidati SDA na listama su posebna priča.  Uglavnom se radi o starim kadrovima koje, ako sada poslušate, govore, uglavnom, isto kao što su govorili i 2018. godine i u ranijim kampanjama. 

SDA je za Kanton Sarajevo, u  najjačoj utakmici, za nosioca liste odabrala Mahira Devića, koji u političkom smislu ne znači praktično ništa ili malo, da ne budemo maliciozni. Ko je Mahir Dević? U čemu je niegova izvrsnost da bi mogao kreirati politike i procese u gradu od pola miliona stanovnika. Bilo bi interesanto pitati birače može li Mahir Dević realizovati i pretvoriti u stvarnost video igricu o Sarajevu, autora Faruka Kapidžića? Naravno da ne može. Ne ide to dvoje skupa.
Ima SDA trikova, vidjet ćemo još vjerovatno u narednim danima. 

Odgledali smo jednu farsu sa znanjem engleskog. Nije problem za SDA djecu učiti engleski, školuju se ona na privatnim, prestižnim školama van zemlje.

Narodna, ipak uče njemački, za potrebe austrijskog i njemačkog tržišta. 

A, odluka je na biračima. Oni treba da biraju.

Pa neće nas valjda prevesti žedne preko vode na lošem engleskom.

Sjetite se samo respiratora. Ostalih trauma s njima, bolje da se ne prisjećamo.

(PRESS)