Petak, 26.04.2024.

Zločinac Radislav Krstić priznao genocid u Srebrenici i moli za oprost; Napisao i pismo

Srijeda, 25.05.2022. | Najnovije | Vijesti

Osuđeni ratni zločinac Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa Vojske RS, priznao je ličnu odgovornost za zločine počinjene u Srebrenici.

U pismu koje je uputio Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za kaznene sudove u Haagu, Krstić moli da ga se nakon dvije trećine izdržane zatvorske kazne pusti na slobodu.

Navodi, između ostalog, da sve zločine za koje je osuđen priznaje, da prihvata odgovornost, te da mu je žao i da se kaje.

“Obavezujem se da se neću baviti politikom, neću govoriti o svom slučaju, neću poricati zločine koji su se dogodili te neću veličati druge koji su osuđeni za zločine pred MKSJ-om ili pred sudovima Bosne i Hercegovine.

Ostatak godina želim da proživim tiho i anonimno u društvu svoje porodice, koja mi je svih ovih godina mnogo nedostajala i koju sam na najdublji način iznevjerio činjenjem zločina“, napisao je Krstić.

U pokajničkom pismu, Krstić zločine navodno priznaje, ali ih ne naziva pravim imenom. Umjesto termina genocid koristio je termin zločini, piše Federalna.ba.