Četvrtak, 25.04.2024.

Bećirović ujedinio opoziciju u ZDK-u: Ne može biti gore od ovoga sada

Srijeda, 25.05.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

U većini stranaka koje su dale podršku kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva BiH vjeruju da će nakon izbora imati dovoljno mandata da formiraju vlast u ZDK-u

U većini stranaka koje su dale podršku kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva BiH vjeruju da će nakon izbora imati dovoljno mandata da formiraju vlast u ZDK-u

Podrška sedam političkih opozicionih partija Denisu Bećiroviću iz SDP-a, kao kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mogla bi se prenijeti i na niže nivoe vlasti. Mnogi vjeruju da, bez obzira na to što će svi ići zasebno na izbore sa svojim listama, postoji velika šansa da bi se mogli udružiti nakon izbora, pa čak i formirati vlast.

Osim trojke – SDP, Naša stranka i Narod i pravda, podršku Bećiroviću dali su SBB, NES, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad i Za nove generacije Damira Marjanovića. Vjeruje se da bi se ovom bloku mogle priključiti i Stranka za BiH i PDA.

Ne može nam biti gore

Mladen Simić iz SDP-a, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a, rekao je da je prethodni mandat u ovom kantonu pokazao “da ne može biti gore od ovoga sada, da nema gore vlasti od ove koja je u ZDK-u”, te da vjeruje da će ovo biti početak nečega novog što će donijeti boljitak.

– Denis Bećirović je naš zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH. Ukoliko ove partije sa SDP-om na čelu osvoje dovoljan broj ruku, a ne sumnjam da će tako biti, mogla bi se napraviti koalicija koja bi formirala Vladu i radila isključivo na programu u interesu građana. To bi napravilo iskorak i napredak za sve građane ZDK-a, kazao je Simić.

image

Harun Čolić, predsjednik Izvršnog odbora Naroda i pravde Zenica, poručio je da bi nakon izbora ove stranke trebale preuzeti Kanton. Formirala bi se, veli, snažna koalicija koja će biti utemeljena na ciljevima, planovima i idejama, a građani će moći suditi po tome “šta smo uradili, a ne po obećanjima i otrcanoj retorici koja godinama ne donosi napredak kako našem kantonu, tako i Federaciji i državi BiH”.

– Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović bio je blizu formiranja većine u nekoliko navrata u ZDK-u. Vlada je bila nestabilna i postojala je mogućnost promjene. Ubijeđen sam da ćemo s pojavom NiP-a na izborima i naših koalicionih partnera, sa SDP-om koji je dao fenomenalnog kandidata za člana državnog Predsjedništva, imati komotnu većinu u ZDK-u, istakao je Čolić.

Dr. Adnan Jupić, aktuelni kantonalni ministar zdravstva i predsjednik KO SBB-a ZDK-a, vjeruje da Denis Bećirović ima realne šanse da pobijedi

Dr. Adnan Jupić, aktuelni kantonalni ministar zdravstva i predsjednik KO SBB-a ZDK-a, izjavio je da vjeruje da Denis Bećirović ima realne šanse da pobijedi, ali da podrška koju mu je dalo sedam stranaka “ne prejudicira ništa”.

– Sam sastav ljudi koji su dali podršku Bećiroviću i odnosi u kantonima pokazuju da se to neće moći u svakoj sredini realizovati. Ovo je, za sada, samo podrška zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, pojasnio je Jupić.

Kasumović i obećanje

Da pokaže koliko je siguran u pobjedu Bećirovića, Fuad Kasumović je obećao dati ostavku na mjesto gradonačelnika Zenice ako zajednički kandidat ne pobijedi na izborima.

– Veoma sam sretan i zadovoljan što moja država BiH danas ide naprijed ovim potezom. Mjesecima smo radili na ovom projektu. Cilj je jedan, da konačno smijenimo samoproglašenog bega Izetbegovića koji nas pravi prema Zapadu radikalnima, a bori se kao za državu svih naroda. Citiram ga: “Dok su pune džamije, ne bojim se za Bosnu.” I ja sam Bošnjak koji ide u džamiju, ali to nema veze s politikom. Ovdje žive i drugi narodi. Presretan sam što smo se uspjeli dogovoriti da Bećirović bude naš kandidat. On je vrlo sposoban, građani jedino u njemu vide izlaz, ustvrdio je Kasumović.

image