Četvrtak, 25.04.2024.

Rezultati izbora potvrdili: Postoji većina za izbacivanje SDA iz državne vlasti!

Ponedjeljak, 24.10.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Utvrđeni rezultati izbora pokazuju da opozicione političke stranke imaju ubjedljivu većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da formiraju novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bez Stranke demokratske akcije (SDA).

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenuje, odnosno potvrđuje, samo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine što znači da prilikom imenovanja Vijeća ministara BiH apsolutno je nebitno ko će biti novi delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Narodni evropski pokret (NESS) BiH i Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH imati će 13 od 42 zastupnika.

Stranke okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH imaju četiri mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a Savez nezavisnih socijaldemokrata ukupno šest mandata.

To znači da postoji ubjedljiva većina od 23 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da se imenuje novi saziv Vijeća ministara BiH bez SDA.

Treba istaći kako se i SDA nada da će SNSD i HDZ BiH odabrati Bakira Izetbegovića za svog koalicionog partnera. U takvoj konstelaciji odnosa SDA, HDZ BiH i SNSD bi imali 19 ruku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a Bakir Izetbegović već uveliko nudi i ruke Demokratske fronte (DF) koja važi za satelitsku stranku SDA.

(PRESS)