Srijeda, 24.04.2024.

Google registruje svaki naš pokret online: Developer otkrio obim prikupljanja naših podataka

Srijeda, 24.08.2022. | Globus | Najnovije | Tehnologija | Vijesti

Istraživanje koje je proveo developer Bert Hubert objavio je bug.hr, a tekst prenosimo u cijelosti;

Developer Bert Hubert, poznat i kao autor servisa PowerDNS, izradio je aplikaciju koja zorno prikazuje koliko podataka se šalje Googleu u svakom trenutku koji većina korisnika provede online. Njegova ideja prilično je jednostavna: prikupio je sve IP adrese Googleovih poslužitelja za razne namjene, a potom isprogramirao aplikaciju tako da proizvede zvuk svaki puta kada računalo s tim adresama stupi u kontakt.

https://twitter.com/bert_hu_bert/status/1561650689474011136?s=20&t=nerC_taGZzbNBPray2R81w

Demo je, kao što možda možete pretpostaviti, ispao prilično bučan. Tijekom rada u Googleovom pregledniku Chrome, zvuk slanja podataka na Googleove servere javljao se gotovo konstantno, kao što možete čuti u priloženoj snimci. Na kritiku da je tomu tako jer je korišten upravo Chrome, Hubert je odgovorio sličnim zapisom nastalim prilikom korištenja Firefoxa – zvukovi nisu bili ništa rjeđi niti tada.

Aplikacija se oglašavala prilikom utipkavanja svakog pojedinog slova u tražilicu, jer preglednik tijekom toga poziva prijedloge za dopunjavanje pojam za pretragu. Nakon toga, gotovo svaki klik na webu na određeni je način izazivao reakcije od Googleovih servera, pa tako i generirao zvuk iz aplikacije. To se vjerojatno događalo zbog analize posjeta koju vrši Google Analytics.

Hubertova aplikacija googerteller trenutačno je dostupna za Linux i macOS.

BUG / PRESS