Subota, 20.04.2024.

Čavara konačno imenovao sudije u Ustavni sud Federacije BiH; Ajša Softić, Mirko Milićević, Branimir Orašanin i Dubravko Čampara

Srijeda, 24.08.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara (HDZ) je konačno danas donio odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH.Imenovani su Ajša Softić iz reda bošnjačkog naroda, Mirko Milićević iz reda hrvatskog naroda, Branimir Orašanin iz reda srpskog naroda i Dubravko Čampara iz reda Ostalih.

Ocijenio je da je bila hajka na njegov ured zbog dešavanja u vezi imenovanja sudija.”Žalosti me da je nakon poziva iz mog ureda kandidatima, nastala hajka koju ne mogu razumjeti, sa kojim ciljem. Mogu samo nagađati. Kolege (dva entitetska potpredsjednika Melika Mahmutbegović (SDA) i Milan Dunović (DF)) su tvrdili da je poziv neustavan, možete misliti”, izjavio je Čavara.

Naveo je da je bivši potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo također zvao kandidate na razgovor i da je na to imao zakonsko pravo.

“Prvo da vidite osobu koju ćete imenovati, jer imali smo prijedlog iz 2019. i od prije godinu i po. U međuvremenu su se okolnosti mogle promijeniti. Neki su mogli odbiti kandidature. Jedan je rekao da od kandidature odustaje zbog medijske harange”, tvrdi.

Prema njegovim riječima, nije ih ispitivao o njihovom pravnom znanju.

“Već sam razgovarao kao čovjek o tome da li ostaju pri kandidaturi i da li su nastale okolnosti koje mijenjaju njihovu prijavu”, obrazložio je.Zadovoljan je kandidatima te je naglasio da bi volio da ih je mogao sve imenovati. Pri stavu je da nije bilo uslova da se ranije imenuju sudije Ustavnog suda FBiH. Podsjećamo, Čavara je skoro četiri godine blokirao imenovanje sudija, a zbog čega su ga Sjedinjene Američke Države sankcionirale.

KLIX / PRESS