Petak, 19.04.2024.

Načelnik dr. Tanović potpisnik Sporazuma o borbi protiv govora mržnje na društvenim mrežama

Utorak, 24.05.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Više od 30 načelnika i gradonačelnika iz cijele Bosne i Hercegovine, među kojima je i načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović, potpisalo je danas u Sarajevu sporazume o posvećenosti u borbi protiv govora mržnje i drugih oblika negativnih poruka na društvenim mrežama.

Sporazum je potpisan u sklopu projekta “Društveni mediji za mir” kojeg implementira UNESCO uz pomoć Evropske unije, a s ciljem promoviranja mirnog, inkluzivnog i pravednog društva, uz očuvanje slobode izražavanja u BiH.

Veća digitalizacija društava širom svijeta dovela je do slobodnog protoka informacija, ali društvene mreže postale su pogodne za širenje štetnog sadržaja sa značajnim utjecajem na dinamiku sukoba i mir – istaknuli su između ostalog dužnosnici Ujedinjenih nacija i Evropske unije tokom potpisivanja sporazuma.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je podsekretarka Ujedinjenih nacija za globalne komunikacije Melissa Fleming, kao i šefica Političkog odjela Delegacije Evropske unije u BiH Elisabet Tomasinec.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid MacDonald ocijenila je da činjenica da su gradonačelnici i načelnici, osobe koje trenutno obnašaju tu dužnost odlučili u ovakvim vremenima potpisati sporazume, znači mnogo za BiH i takvo vodstvo je nešto što građani traže.

Napomenula je da je upravo govor mržnje temelj podjele društva te je od izuzetne važnost za budućnost BiH, naglašavajući da UNESCO ove prakse želi primijeniti i u drugim državama svijeta.

Predstavnik UNESCO-a Andrea Cairola je kazao da ova organizacija mnogo radi na promociji edukacija u digitalnom smislu uključujući i medijsku pismenost zbog čega je ovaj projekt za njih od strateškog značaja

Izražena je nada da će ostali načelnici i gradonačelnici slijediti njihov primjer, kao i političari na kantonalnim, entitetskim i državnom nivou, u čemu će im UN pomoći i biti na raspolaganju.