Četvrtak, 07.07.2022.

Denis Zvizdić: Glavni krivci zašto BiH danas nije dobila kandidatski status su HDZ i SNSD

Četvrtak, 23.06.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Gost dnevnika je bio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Na samitu u Bruxellesu sve više se govori o uslovnom kandidatskom statusu za BiH. Da li zemlje koje lobiraju za BiH mogu natjerati Bruxelles na taj korak i šta nam to znači?

– Svi se nadamo da će u konačnici BiH dobiti kandidatski status ili barem uslovni imajući u vidu protivljenje velikih i možda najznačajnijih zemalja EU kao što su Njemačka i Francuska. BiH je davno zaslužila da dobije kandidatski status, jer je prošla kroz sve ovo kroz šta u ovom trenutku prolazi Ukrajina, a Ukrajina je upravo zbog toga, sa obrazloženjem da brani evropske vrijednosti, dobila status. I u BiH se devedesetih godina, kada je došlo do povampirenja fašističkih ideja isto tako branila civilizacija, evropske vrijednosti i s tog aspekta Evropa je morala BiH dodijeliti kandidatski status. S druge strane, u proceduralnom smislu, ne smijemo stalno tražiti krivca u nekom drugom, u članicama EU, jer jednostavno nismo obavili domaći zadatak.

Da je postojala politička volja unutar vladajuće koalicije, da se usvoje zakoni koji su na neki način dogovoreni s predstavnicima EU, a koji su bili uvjet za kandidatski status, BiH bi dobila taj status. Osnovni, ključni krivci zbog svega toga su SNSD i HDZ koji su u Domu naroda odbili usvojiti tri evropska zakona – Zakon o javnim nabavkama, sukobu interesa i dopune zakona o VSTV-u.

Jeste li bili iznenađeni kada ste čuli da su Njemača i Nizozemska bile protiv?

– Teško je biti iznenađen imajući u vidu činjenicu da je BiH trebala zadovoljiti uvjete za kandidatski status već 2020.g. U periodu od 2015. do 2019. BiH je napravila najveći napredak na putu evropskih integracija, realizirali smo sve uvjete za naš ubrzani put ka Evropi. Zadatak Vijeća ministara BiH i koalicione većine je bilo da realizira dio prioriteta iz 14 mišljenja. Želim pojasniti, realizaciju 14 prioriteta iz mišljenja EK za BiH koji imaju 115 potprioriteta i 736 mjera i aktivnosti je uvjet za otvaranje prvog klastera pregovora između BiH i EU. Za kandidatski status je trebalo riješiti sedam ili osam zakona, mjera i strategija, među kojima su tri zakona koji su ključni. To domaće vlasti, zbog nedostatka političke volje i antievropske orjentisanosti, SNSD-a i HDZ-a nisu uspjele i zbog toga u neizvjesnosti čekamo odluku da li ćemo dobiti kandidatski status.

Čuli smo poruke europarlamentaraca koji su rekli da bi uslov za kandidaturu trebao biti uslovljen deblokadom rada državnih institucija. Uslovaljava li EU BiH više od drugih zemalja članica?

– Sasvim sigurno je da s vremana na vrijeme traže previše od BiH.

Oni europarlamentarci, predstavnici evropskih institucija koji do kraja nisu upućeni u politički sistem BiH, oni kada dođu u BiH, kada im se objasni njeno uređenje, shvate da bukvalno svaka politička partija ima mogućnost veta ili da blokira bitne procese i usvajanje bitnih zakona, onda oni promijene mišljenje i postanu svjesni da su preteški uvjeti razlog za buđenje i da je to vjetar u leđa onima koji ne žele vidjeti BiH u evropskim inegracijama nego u nekim azijskim.

Pojavile su se ideje o pokretanju evropske geopolitičke zajednice s jedne strane, a tu je i inicijativa Otvoreni Balkan, šta može zaživjeti?

-Pitanje evropske geopolitičke zajednice do kraja nije razjašnjeno. Moramo tačno znati namjere jednog takvog projekta i da li na bilo koji način može utjecati na evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana i u konačnici naše punopravno članstvo u EU. Za BiH je važno da ostanemo u sferi zapadnog utjecaja. Postavlja se bazno pitanje zbog čega Otvoreni Balkan, ako imamo CEFTU, Berlinski proces, jedinstveno regionalono tržište zapadnog Balkana. Otvoreni Balkan ne nudi ništa novo, ali se iza toga kriju određeni politički motivi. U ekonomskom smislu ima određenih prednosti zbog slobodnog protoka ljudi, roba, kapitala i usluga, ali zbog postojanja Srpskog sveta, zbog naznaka nekog novog Albanskog sveta sigurno nosi određene političke poruke koje u ovom trenutku nisu dobre za BiH.

Više detalja razgovora sa Denisom Zvizdićem pogledajte u našem video prilogu.