Četvrtak, 07.07.2022.

Obezbijeđena sredstva za rekonstrukciju javne rasvjete u Kantonu Sarajevo – osnova za realizaciju projekta “Pametni grad”

Četvrtak, 23.06.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović obavijestio je javnost da je ovo ministarstvo osiguralo dva miliona maraka za implementaciju projekta “Rekonstrukcija javne rasvjete u Kantonu Sarajevo”, u okviru Zelenog ekonomskog razvoja kojeg finansira Švedska.

– Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Sporazum o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kantona Sarajevo – Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Navedenim Sporazumom precizirano je da Švedska, putem UNDP-a finansijski učestvuje u ovom projektu u iznosu od 280.000,00 KM, tako da je ukupan iznos za navedeni projekat 2.280.000,00.
Rekonstrukcija javne rasvjete u Kantonu Sarajevo ima za cilj da bude osnova za realizaciju projekta “Pametni grad” , gdje će osim rasvjete biti instalirani i moduli koji obuhvataju instalaciju kamera, mjernih instrumenata, senzora, wifi uređaja i dr.

U ovoj fazi projekat će obuhvatiti rekonstrukciju postojećih i instaliranje dodatnih led rasvjetnih tijela na trasama gradskog trolejbuskog (Dobrinja-Trg Austrije i Sutjeska-Vogošća) i tramvajskog saobraćaja (Ilidža-Stari Grad-Ilidža).

Realizacija ove faze projekta se očekuje do kraja 2022. godine.