Subota, 20.04.2024.

Izetbegović: Agresiju na Ukrajinu odmah zaustaviti, ne treba ‘hodati po jajima’

Srijeda, 23.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Završena je današnja sjednica Doma naroda PS BiH, na kojoj su jednoglasno usvojene četiri tačke dnevnog reda koje se odnose na davanje raznih saglasnosti za sporazume, kao i zapisnik sa sjednice. Nakon sjednice, medijima se obratio Bakir Izetbegović koji je komentarisao sjednicu, te političke odnose i prilike u BiH ali i svijetu.

“Dijalog je dobrodošao samo zna se ko može razgovarati o tome šta su nadležnosti i pitanja na nivou države. Entitet RS, NSRS i njeni poslanici su proizveli ovu krizu pa neka je izvole sami rješavati”, kazao je Izetbegović i dodao:

“Ne znam zašto nas zovu, zašto to pokušavaju spustiti na nivo entiteta, mi smo to odbili ranije i ovaj put. Neće se o BiH govoriti na nivou entiteta, nego na nivou državnih institucija i predstavnika“.

Dodao je da Hrvati imaju mogućnosti da zaustave sve što žele na nivou FBiH ali i cijele države, te da je priča o ugroženosti deplasirana.

“Hrvati imaju sve mogućnosti da zaustave sve što žele na nivou FBiH i na nivou države, i u Vijeću ministara i Domu naroda. Priča o ugroženosti je deplasirana, ako je iko ugrožen to je BiH i njeni patrioti”.

Ugroženi novci za projekte?

“U vezi sa zaustavljanjem projekata razvojnih za BiH, mislim da je to jedna loša strategija. Ja sam to kazao Varhelyju kada je izložio plan da želi tako da radi. Zašto bi patili kompletnu BiH, pa čak i entitete. Treba sankcije usmjeriti precizno, hirurški na one koji prave probleme a ne na narod i na BiH. Mislim da je to jedna strategija od koje će se odustati, čemu dalje produljivati siromaštvo i zaustavljati razvoj BiH. Ništa se time postići neće“, kazao je Izetbegović.

Situacija u Ukrajini, da li su moguće posljedice za BiH?

“Mislim da mi moramo reći, što kažu, “bobu bob” a “popu pop”. Nakon Drugog svjetskog rata, ovo je prvi put, od Krima pa evo do sada do samoproglašenih autonomnim oblastima u Ukrajini, da susjedna država uzima teritorije susjedne države. Ne možemo se praviti da ne vidimo “slona u sobi”. Takav presedan se mora zaustaviti i mi tu moramo imati stav. To je protiv međunarodnog prava i onoga što su definisale Ujedinjene nacije kada su u pitanju nepromjenjivosti granica. Takva stvar se naravno može prenijeti i na Balkan, izazvati određenu interferenciju, ohrabriti, inspirisati neke na Balkanu da možda mogu neke stvari silom rješavati što bi bilo jako loše. Ovo treba zaustavljati na vrijeme, zaustaviti agresiju na vrijeme i tu treba biti hrabrar. Tu ne treba, što bi rekli, hodati po jajima“.

Na pitanje da li izbori mogu biti odgođeni, Izetbegović je kazao da mogu biti odgođeni jedan mjesec, ali da će se desiti.

“Izbori mogu maksimalno biti odgođeni jedan mjesec, ali će se desiti. Bilo bi dobro da riješimo sve što se tiče izmjena Izbornog zakona, prije svega mislim na implementacije presuda Ustavnog suda i Suda za ljudska prava iz Strazbura. Gospodin Čović pokazuje sebi svojstven optimizam. Jučer je trebao da se desi neki sastanak u Mostaru koji se nije desio. Ne znam o čemu se radi, niti sam pozvan, niti je Radončić pozvan, s njim sam komunicirao jučer. Nema najava od prijatelja međunarodne zajednice da će doći. Nije nemoguće da se neki sporazum postigne. Znamo šta je naš stav i ako se on realizira, a u pitanju je funkcionalnost FBiH, može doći i do sporazuma”.

(N1/PRESS)