Četvrtak, 25.04.2024.

Bakir Izetbegović ostao suzdržan kod glasanja o depolitizaciji zdravstva

Srijeda, 23.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Dom naroda PSBiH nije usvojio delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da, u saradnji sa entitetskim i drugim vladama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi lex specialis zakon o depolitizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Protiv inicijative da se donese lex specialis zakon o depolitizaciji zdravstva u BiH glasali su SNSD i HDZ. Za su glasali Zlatko Miletić i Klub Bošnjaka.

No, Bakir Izetbegović bio je jedini u Klubu Bošnjaka koji je bio suzdržan.

Bećirović je u obrazloženju svoje inicijative naveo da iz BiH masovno odlaze najbolji kadrovi.

„Stotine ljekara iz oba bh. entiteta su otišla iz BiH. Mi danas imamo priliku da krenemo i napravimo mali preokret, da počnemo praviti sistem države, a ne stranačke sisteme. Zato sam prije osam devet mjeseci predložio da se donese poseban lex specialis o potpunoj depolitizaciji zdravstva u cijeloj BiH i da taj zakon pripremi Vijeće ministara sa entitetima, kantonima i Vladom Brčkog Distrikta. Nažalost, svjedoci smo da u ovoj posebnoj oblasti imamo često stranačku zloupotrebu zdravstvenog sistema. 

Ona ostavlja razorne posljedice. Ovakvo stanje koje trenutno imamo je prije svega stanje za koje su odgovorni svi oni koji su obnašali vlast od Dejtona do danas. Bit ću precizan, ne želim amnestirati ni jednu političku stranku koja je sudjelovala u strukturama vlasti, jer niko po ovom pitanju nije položio test“, kazao je Bećirović.

Napomenuo je da ljekari odlaze zato što o vrhunskim stručnjacima odlučuju polupismene stranačke strukture.

„Zdravstveni sistem ove zemlje treba da služi građanima, a ne stranačkim oligarhijama. Imamo li snage da zaustavimo odlazak ljekara, kako stravi stoje ostat ćemo bez 90 posto stručnjaka. Neće nas imati ko liječiti. Stručna pitanja u zdravstvu treba prepustiti stručnjacima a ne politici. Zato sam predložio depolitizaciju zdravstva“, kazao je Bećirović.