Subota, 20.04.2024.

Blinken posvetio pjesmu Putinu: Evo šta mu je poručio

Nedjelja, 22.05.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) jučer je prisustvovao ceremoniji dodjele diploma Univerziteta Džordžtaun (Georgetown) prilikom čega je održao govor osvrnuvši se na odnose između SAD-a i Rusije kao i na odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ovakvi događaji predstavljaju manifestaciju u kojem zvaničnici šalju poruke studentima, međutim, Blinken je  iskoristio priliku da u svom govoru spomene i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Nije ponio gitaru

Na samom početku Blinken je istakao kako on nije završio Univerzitet Džordžtaun, ali su ga završile osobe poput Bila Klintona (Billa Clintona) i Medelin Olbrajt (Madeleine Albright).

Ovom prilikom Blinken je Putinu uputio pjesmu popularne američke pjevačice Tejlor Svift (Taylor Swift).

– Moji saradnici mi nisu dozvolili da donesem svoju gitaru ovdje kako bih posvetio izvođenje pjesme “We Are Never Ever Getting Back Together” predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Rekli su mi da je to nediplomatski – rekao je Blinken, prenosi mailbd.net.

Ratni zločinac

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, državni sekretar SAD-a Blinken nekoliko puta se osvrnuo na lik i djelo ruskog predsjednika Vladimira Putina te je naglasio kako se može složiti s konstatacijom američkog predsjednika kako je Vladimir Putin ratni zločinac.

Također, tokom marta, Blinken je poručio kako će nezavisna Ukrajina postojati znatno duže nego Vladimir Putin.

– Moram vam reći nekoliko stvari u koje sam siguran. Prije svega, nezavisna Ukrajina postojat će mnogo duže nego što će postojati Vladimir Putin. Na ovaj ili onaj način, Ukrajina će biti tamo, a Putin u jednom trenutku neće. Nadamo se da će ovaj rat okončati prije nego kasnije, tako da se smrt i uništavanja ne mogu nastaviti – izjavio je državni sekretar SAD-a Blinken u razgovoru za CNN.